Net Zero Tracker: Velike svjetske tvrtke zagovaraju nultu stopu emisije stakleničkih plinova, ali to postižu na "sumnjiv" način

Od 702 tvrtke koje su zacrtale cilj nulte emisije, dvije trećine nisu jasno objavile na koji način to namjeravaju postići, navodi Net Zero Tracker u svom godišnjem izvješću.

Hina | 13.06.2022. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Obećanja najvećih svjetskih korporacija o smanjenju emisija stakleničkih plinova teško će se ostvariti jer postoji "znatni raskorak" u njihovoj vjerodostojnosti, ocjenjuje u ponedjeljak objavljeno izvješće koje je obuhvatilo i javni i privatni sektor.

 

Polovica od 2000 najvećih kompanija s Forbesova popisa, tek se treba izjasniti namjerava li postići nultu emisiju stakleničkih plinova — s jedne strane smanjenjem emisije, a s druge metodama apsorpcije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferi.

Prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, ilustracija Zakasnili smo? Nova studija otkriva da Zemlja ima tek 33% šanse izbjeći klimatsku katastrofu do 2029. godine

Od 702 tvrtke koje su zacrtale cilj nulte emisije, dvije trećine nisu jasno objavile na koji način to namjeravaju postići, navodi Net Zero Tracker u svom godišnjem izvješću.

Net Zero Tracker, tijelo koje je uspostavila organizacija ECIU (Energy and Climate Intelligence Unit iz Velike Britanije) u suradnji sa Sveučilištem Oxford, procjenjuje javno dostupne podatke za oko 200 zemalja kao i za velike kompanije, uključivo one u sektoru fosilnih goriva.

Ima poprilično nevjerodostojnosti, upitni su i kvaliteta i čvrstina tih ciljeva, rekao je Frederic Hans, jedan od autora studije, analitičar za politiku klime u NewClimate Institutu, njemačkom think tanku.

Mnoge tvrtke koje su zacrtale ciljeve o nultoj stopi emisije stakleničkih plinova nisu postavile prijelazne ciljeve do 2050. godine, navodi ECIU.

To je "neprihvatljivo nisko" ako svijet želi prepoloviti emisije u idućih osam godina, a što je po znanstvenicima potrebno.

Kupnja prava na emisiju stakleničkih plinova od drugih zemalja koje su ih smanjile ima vrlo istaknuto mjesto u korporativnim planovima najbogatijih tvrtki svijeta.

Slika nije dostupna Katastrofalna razina jednog plina u Zemljinoj atmosferi, stručnjaci tvrde: "Ovo nije viđeno milijunima godina"

Gotovo 40 posto od 2000 tvrtki na Forbesovoj listi koje su objavile cilj o postizanju nulte stope planira takvu kupnju, unatoč tome što to područje nije dovoljno regulirano.

Vlade će morati nametnuti zakonske standarde i propise kako bi osigurale napredak prema nultoj stopi, rekao je drugi autor John Lang iz ECIU-a.

Sada su tvrtke zbunjene u pogledu toga što trebaju čini i koje informacije trebaju objaviti o postignutom napretku u postizanju nulte stope emisija.

Na klimatskom samitu u Glasgowu prošle godine, Ujedinjeni narodi uspostavili su ekspertnu skupinu koja bi izradila standarde za nultu stopu emisija za privatni sektor te analizirala preuzete obveze.

I Europska unija izrađuje standarde o tome na koji način izvještavati o napretku i ti bi standardi trebali prihvaćeni u studenome.

Sadašnji nacrt zabranjuje tvrtkama da uključuju otkup prava na emisije stakleničkih plinova u planove o postizanju nulte stope.

Moramo imati propise kojima će se voditi, kaže Lang.

Slika nije dostupna WMO upozorava: Klima se mijenja pred našim očima - oceani su sve kiseliji, a Zemlja se sve više zagrijava

Međutim, on dvoji u to da to pitanje može biti riješeno prije idućeg UN-ova samita o klimi, "COP27" koji će se držati u egipatskom ljetovalištu Šarm-el Šeik u studenome.

To se vjerojatno neće moći dovršiti prije samita COP28 u 2023., kaže on.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti