Njemačka aktivistica nadmudrila "nepostojeću" tajnu službu koristeći Appleov AirTag

Domišljata Njemica zapravo je rudimentarnim potezom razotkrila jednu njemačku tajnu službu i završila kao referenca na njemačkoj Wikipediji.

Branimir Vorša | 26.01.2022. / 10:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka aktivistica Lillith Wittmann tvrdi da je otkrila kako je njemačka Federalna telekomunikacijska služba samo paravan iza kojeg stoji tajna obavještajna agencija. Da bi to dokazala iskoristila je Appleov AirTag privjesak, piše Apple Insider.

Whittmann je opisala kako je naletjela na savezno tijelo koje ne postoji. Prošla je svaki korak da kako bi doznala što je mogla o agenciji, uključujući i gdje im se nalazi ured, piše portal iMore.

Slika nije dostupna Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

Neki od koraka koje ona detaljno opisala više se ne mogu reproducirati, poput traženja popisa saveznih vlasti na internetu. Uključila je u opis i transkripte telefonskih razgovora s dužnosnikom, čiji je telefonski broj koji je tada prijavila, prestao raditi u međuvremenu.

Wittmann je zapravo radila na pronalaženju Federalne telekomunikacijske službe, također poznate i kao Bundesservice Telekommunikation.

Aktivistica navodi nekoliko razloga zbog kojih vjeruje da je ta služba dio Federalnog ministarstva unutarnjih poslova ili BMI, te zaključuje da se riječ o prikrivenom tijelu.

Bundesservice Telekommunikation je tajni dio obavještajne agencije pod nazivom Savezni ured za zaštitu ustava, tvrdi Whittmann.

Slika nije dostupna Uređaj za proširenu stvarnost i AirTags: Apple za 2021. priprema potpuno nove proizvode

Ističe i da su svi s kojima je razgovarala poricali da su dio agencije. Zaključila je da bi dobar pokazatelj bio kad bi mogla dokazati da poštanska adresa tog saveznog tijela vodi do ureda agencije.

Wittmann je rekla da se fizički može istražiti i razumjeti gdje završava pošta poslana na tu poštansku adresu. Ljudi također mogu poslati mali uređaj, poput AirTagova da prenese svoju trenutnu poziciju i da se na taj način vidi gdje je fizički završio.

Wittmann je stoga poslala paket s Apple AirTagom i pratila ga putem Appleove Find My Feature opcije, dok je paket putovao kroz centar za sortiranje u Berlinu do ureda za sortiranje u Köln-Ehrenfeldu.

AirTag je na kraju završio u Uredu za zaštitu ustava u Kölnu, piše portal MacTrast. AirTag adresiran na telekomunikacijsko tijelo sa sjedištem u jednom dijelu Njemačke tako je završio u uredima agencije sa sjedištem u drugom dijelu zemlje.

Opsežno istraživanje Whittmann sad je detaljno opisano na njemačkoj Wikipediji za saveznu telekomunikacijsku službu, a te opisuje kako je otkrila obavještajnu agenciju.

Slika nije dostupna Iznenađenje iz Applea: Predstavili aplikaciju s kojom će poboljšati sigurnost korisnika - Androida

Sama Whittmann je poručila da agencija može zadržati Apple AirTag koji je poslala uz paket. Zaključila je da, iako su AirTagovi skupi, nema želju da ih vrati.

Appleovi AirTagovi korišteni su u različitim okolnostima. U studenom 2021. godine, primjerice, jedan je muškarac koristio AirTag za uhođenje jedne žene.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti