Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

Appleov AirTag ne koristi se za provalu u same automobile, već ih kriminalci postavljaju na vozila parkirana na javnim prostorima i onda prate njihovu lokaciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2021. / 11:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je prošle godine predstavio AirTag, mali uređaj putem kojeg se mogu pratiti uređaji i predmeti na koje se postave. Ako se AirTag npr. postavi na ključeve, a oni se izgube ili ih netko ukrade, moći će ih se locirati na karti i pronaći. No pokazalo se da ovi mali uređaji zanimljivi i - kriminalcima. Kako su upozorili kanadski policajci iz postaje iz Yorka, Appleovi mali uređaj za lociranje koriste se u “rastućem broju” krađa automobila, pri čemu su posebno na udaru luksuzna vozila.

Slika nije dostupna Apple ponovno oduševio: Najtanji iMac i iPad Pro skrivaju čudo od tehnologije u sebi

AirTags se ne koriste u samim krađama, odnosno provalama u vozila (tu se koriste klasične provalničke taktike), već se pokazalo da su važni u pripremi operacije i lociranju automobila. Naime, kada kriminalci na javnim parkiralištima, ispred trgovačkih centara, garažama i slično primijete neki (skupocjeni) automobil koji bi željeli ukrasti oni to, naravno, neće napraviti na javnom mjestu, gdje bi lako mogli biti viđeni. Umjesto toga, oni će na takve automobile postaviti Appleov AirTag i pratiti njegovo kretanje. Postavljaju ih na mjesta za koja se nadaju da ih vlasnici neće pronaći poput kuke za vuču ili unutar čepa za gorivo.

Zahvaljujući podacima s tog uređaja, kriminalci jednostavno mogu otkriti gdje vlasnici automobila žive. Kada znaju njihovu adresu, mogu isplanirati krađu te, u noćnim satima, kada nema previše ljudi i prometa, krenuti u akciju. Od rujna ove godine samo u Yorku policija dovodi u vezu pet krađa automobila s Appleovim uređajima za praćenje.

Slika nije dostupna Iz Samsunga objasnili zašto krađa njihovih televizora nije dobra ideja

Iako je Apple postavio zaštitni mehanizam te bi korisnici trebali biti obaviješteni ako se u njihovoj blizini nalazi nepoznati AirTag koji prati njihovu lokaciju, na stranici MacRumors podsjećaju kako ipak svi korisnici ne dobiju tu obavijest da ih netko prati, odnosno nemaju svi iPhone. U policijskom izvještaju navodi se kako u budućnosti možemo očekivati da će sve više kriminalca prihvatiti takvu metodu korištenja AirTaga tako da bi se broj krađa automobila praćenjem njihove lokacije zasigurno trebao povećati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti