Apple ponovno oduševio: Najtanji iMac i iPad Pro skrivaju čudo od tehnologije u sebi

Apple je predstavio nove serije iMaca i iPada temeljene na M1 čipu, ali i još neke zanimljivosti.

Martina Čizmić | 20.04.2021. / 20:05

 Tijekom godina naučili smo očekivati velike stvari na Appleovim događanjima i predstavljanjima. I današnji događaj nije razočarao. Iako nije održan uživo, što pomalo kvari doživljaj, gomila noviteta koja je predstavljena oduševljava na već na prvi pogled. 

No, krenimo od početka odnosno od najvažnijih stvari, a to su novi iMac i iPad. 

Već je pozivnica na događaj s pregršt boja nagovještavala da su u Appleu odlučili unijeti malo boje u iMac seriju. Nakon godina srebrnih i bijelih iMaca, novi iMac dolazi u čak sedam boja. 

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja, novi je iMac u potpunosti drugačiji od svojih prethodnika jer je temeljen na Appleovom M1 čipu. Dolazi s 24 inčnim zaslonom, najvećim do sad, a uz stanjeni okvir, nije puno veći od svog prethodnika. No, za razliku od dosadašnjih iMacova koji su ipak bili nešto deblji, ovaj ima samo 11,5 milimetara. Na stražnjoj se strani nalaze 4 USB-C utora (dva Thunderbolta), dok se na prednjoj nalazi tek kamera koja je također dobila nadogradnju.

Za razliku od prethodnika kojem je iz stražnje strane izlazilo nekoliko žica, novi iMac to je riješio samo jednim kabelom i to magnetskim. Adapter koji je potreban za napajanje (kao i kod prijenosnih računala), nalazi se dalje na kabelu i može se smjestiti na pod. Osim toga, na adapteru se nalazi i utor za ethernet kabel, što je inovacija sama po sebi, jer osigurava pristup internetu i napajanje kroz isti kabel. Temeljni model iMaca ima 8GB RAM-a i 256 GB SSD, a cijena mu se kreće od 1299 do 1499 dolara (ovisno o specifikacijama i boji) i bit će dostupan od sredine svibnja u SAD-u.

Naravno, uz iMac dolazi i cijeli niz dodatnih perifernih uređaja koji su osvježeni kako bi bojom odgovarali novoj paleti iMaca. Posebna je pozornost posvećena bežičnoj tipkovnici koja je sad opremljena s čitačem otiska prsta i podržava TouchID. Tako je dovoljno pritisnuti prst na tipku i iMac se automatski otključava, a istim tim otiskom prsta moguće je mijenjati profile na istom iMacu i dijeliti ga s kolegama s posla ili ukućanima.

Baš kao što su to glasine najavile, predstavljena je i nova generacija iPad Pro temeljena na novom M1 čip. Kako je istaknuto tijekom predstavljanja, novi čip znači i bolje performanse - do 1500 puta brže grafičke performanse uz cjelodnevnu bateriju, tvrde u Appleu.

Uz to što je brži, novi iPad Pro podržava spajanje Thunderboltom, ali i 5G-om, kako bi korisnici uvijek ostali povezani. Ono što će svima koji koriste iPad Pro biti zanimljivo je poboljšana prednja kamera koja ima TrueDepth što omogućuje otključavanje pomoću prepoznavanja lica. Ova 12MP ultra široka kamera dolazi i s novom mogućnošću - Center Stage, koja omogućuje automatsko praćenje osobe tijekom snimanja videa ili videopoziva.

Dolazi u dvije inačice, sa 11-inčnim i 12,9-inčnim Mini-LED zaslonom s Liquid Retina XDR-om koji uključuje 10 tisuća mini LED žaruljica. Uz novi iPad Pro dolazi i Apple Pencil te Smart Keyboard Folio koji se prodaju zasebno, a cijena samog uređaja kreće se od 799 dolara (za 11-inčnu verziju) do 1099 dolara (za 12,9 inčnu verziju) i bit će dostupni sredinom svibnja.

Osim novih računala, Apple je predstavio i zanimljiv dodatak o kojem se već dugo priča - Apple AirTag. Radi se o malim pločicama (ili gumbićima) koje je moguće postaviti na stvari koje korisnici ne žele izgubiti. Ako se ipak izgube, AirTagove odnosno predmete na koje su stavljeni, moguće je pronaći pomoću aplikacije "Find My".

Iako se na tržištu može pronaći cijeli niz sličnih proizvoda, iz Applea tvrde da je njihov AirTag poseban zbog tehnologije koju sadržava u sebi. Tako uz to što koristi Bluetooth LE, NFC i dugotrajnu bateriju, ima ugrađen i zvučnik te akcelerometar.

Ono što je posebno zanimljivo je ugrađena opcija privatnosti, koja bi trebala spriječiti zloupotrebu AirTagova i njihovo korištenje za praćenje osoba. Naime, iOS uređaji mogu detektirati AirTag koji nije registriran kod njih i upozoriti svog korisnika da je u blizini nepoznati AirTag. Čak i ako osoba nema iOS uređaj, AirTag detektira da nije u blizini svog korisnika i ispušta zvuk kako bi privukao pozornost. AirTagovi, tvrde u Appleu, ne bilježe lokaciju ili povijest lokacije na samom uređaju te koriste enkripciju za razmjenu podataka između AirTaga i Find My mreže.

AirTagovi će biti dostupni po cijeni od 29 dolara za jedan, odnosno 99 dolara za paket od četiri komada od kraja travnja.

S obzirom na to da se o AirTagovima počelo šuškati još prije dvije godine, kad su prvi tragovi otkriveni u beta kopijama iOS 13, čini se da su si u Appleu uzeli prilično vremena ne bi li dovršili ovaj uređaj. Hoće li dugotrajno čekanje i opravdati kvalitetom proizvoda, tek trebamo vidjeti.

Iako se spominjalo kako bi Apple mogao predstaviti i nove bežične slušalice, to nismo dočekalil. 

No, zato je predstavljena nova generacija AppleTV-a s daljinskim upravljačem sa Siri, ali i nova usluga obiteljske Apple Card kreditne kartice. Također, predstavljena je i opcija pretplate u sklopu Apple Podcasta. Tako korisnici mogu platiti pristup ekskluzivnim sadržajima, koje mogu preslušavati bez oglasa. Pretplata u Apple Podcastu će biti dostupna u više od 170 zemalja, a korisnici će moći slušati različite sadržaje nekih od dobro poznatih autora poput Tenderfoot TV, Pushkin Industries, Radiotopia from PRX, and QCODE, ali i vodećih medijskih i zabavnih brandova poput The Los Angeles Times, The Athletic, Sony Music Entertainment i drugih. Koliko će pretplata iznositi, ističu u Appleu, ovisi prije svega o samom stvaratelju sadržaja i onome što on nudi, ali i tržištu na kojem nudi. 

Na kraju, treba još istaknuti kako podaci o tome kad će i po kojoj cijeni ovi uređaji biti dostupni na našem tržištu trenutno nisu poznati. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti