O situaciji u Ukrajini raspravljalo se i u svemiru: Bilo je različitih odgovora

Kad govorimo o cijeloj situaciji, oni se različito osjećaju, ali smo ipak imali posao koji smo trebali odraditi, rekao je Vande Hei.

Martina Čizmić | 08.04.2022. / 13:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedino mjesto na kojem još uvijek postoji, koliko-toliko, krhka suradnja između Rusije i zapadnih zemalja ne nalazi se na ovom planetu. Radi se o Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) koja se kreće u Zemljinoj orbiti.

Tamo su obje strane prisiljene surađivati, jer ISS inače ne može funkcionirati. No, da se i tamo osjeća svojevrsna napetost potvrdio je američki astronaut Mark Vande Hei koji se prije nekoliko dana na Zemlju vratio u ruskoj letjelici Sojuz nakon gotovo godinu dana u svemiru.

Slika nije dostupna Američki astronaut i njegovi ruski kolege sretno se vratili na Zemlju u Sojuzu

U razgovoru s novinarima, Vande hei je istaknuo kako su se svi trudili raditi svoj posao i ne razmišljati o tome što se događa u Ukrajini, ali i da nisu mogli u potpunosti ignorirati cijelu situaciju.

Moj odnos s ruskim kolegama, oni su bili i bit će moji dragi prijatelji, rekao je Vande Hei te dodao kako su si u svemu međusobna potpora. Nikad nisam imao nikakvih briga oko suradnje s njima.

Ali pitanje Ukrajine se ipak pojavilo.

Kad govorimo o cijeloj situaciji, oni se različito osjećaju, ali smo ipak imali posao koji smo trebali odraditi, rekao je Vande Hei.

Razgovarao sam o situaciji u Ukrajini s kolegama s kojima sam se vraćao na Zemlju i zaista se osjećam sigurno da mogu reći kako su oni različito reagirali, rekao je Vande Hei, ali i izbjegao odgovoriti što točno ruski kolege misle o cijeloj situaciji.

Slika nije dostupna Iz NASA-e poručili da, usprkos svemu, u svemiru surađuju s “ruskim prijateljima i kolegama”

Upitan kakva je bila reakcija na žute kombinezone u kojima je došla nova posada, Vande Hei je objasnio kako su sva tri ruska kozmonauta završila isto sveučilišta (Tehničko sveučilište u Moskvi), koje se ponosi žutom bojom. Htjeli su zapravo odati počast svom sveučilištu, no u javnosti se to drugačije doživjelo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti