Počinje prodaja pametnog naoružanja u SAD-u

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Amerikanci prihvatiti pametno naoružanje koje se može aktivirati putem senzora za prepoznavanje otiska prstiju ili putem posebnih čipova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2022. / 10:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posjedovanje oružja u SAD-u prilično je kontroverzna tema koja je podijelila dobar dio Amerike. Zagovornici posjedovanja oružja smatraju kako bi zabrana zadirala u njihove osobne slobode, dok protivnici takvih sloboda upozoravaju na raširenost oružja i brojne masakre i ubojstva koja bi se, vjeruju, mogla smanjiti i time se sačuvati brojni ljudski životi kada bi na snazi bili drugi zakoni.

Slika nije dostupna Sad imaju i hipersonično oružje? Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testrala novi projektil

S obzirom na to da ne izgleda realno da će se stavovi zagovornika za i protiv slobodnog posjedovanja i korištenja naoružanja promijeniti, možda bi rješenje mogla ponuditi - tehnologija. O pametnim puškama i pištoljima govori se već dugo, no dosadašnji su pokušaji neslavno propali.

Ova bi godina ipak mogla biti prijelomna te uskoro očekujemo početak prodaje pametnog naoružanja, odnosno pištolja koje će moći koristiti samo njihovi vlasnici i osobe koje za to imaju dozvolu.

Prednosti takvog naoružanja su očite i čini se da bi svi profitirali. Npr. čuvari u zatvorima i policajci tijekom akcija više ne bi morali strahovati da će im netko ukrasti pištolj i upucati ih njihovim oružjem. Ukradeno ili izgubljeno oružje postalo bi beskorisno, stručnjaci vjeruju kako bi se smanjila i stopa samoubojstava, kao i tragični slučajevi pogibije djece (i starijih) prilikom igre s oružjem.

Dva su najčešća načina na koji su proizvođači u sve dosadašnje prototipove naoružanja implementirali zaštitu. Jedan je prepoznavanje otiska prstiju, drugi je integracija tehnologije RFID - posebni čip koji se nalazi u prstenu ili narukvici komunicira s pištoljem i bez njega se ne može koristiti oružje.

Kompanija LodeStar Works prošli je tjedan investitorima predstavila prototip svojeg pametnog pištolja koji je namijenjen osobama koje prvi put kupuju pištolj i stajat će 895 dolara. Kao zaštita koristi se senzor za otiske prstiju, no kako on možda neće raditi kada pada kiša, koriste i RFID čip te posebnu podlogu za upisivanje PIN-a s kojim se može otključati oružje. Također, može se otključati i upisivanjem PIN-a u telefon.

Slika nije dostupna Sigurnosni stručnjaci složni: Pegasus je zastrašujuće kibernetičko oružje protiv kojeg nema obrane

Iz SmartGunza su za NBC komentirali kako njihove pametne pištolje već testira policija, a kao sigurnosni mehanizam koristi samo RFID tehnologiju. Njihov će pištolj biti skuplji te će ga privatni korisnici morati platiti 2195 dolara, dok će za policiju biti jeftiniji - 1795 dolara.

Najveći problem pametnog naoružanja jest (ne)mogućnost njegova brza korištenja u hitnim situacijama jer ako vas netko napadne ili pokuša ubiti, svaka milisekunda je važna, no taj djelić sekunde koji bi se mogao izgubiti za prepoznavanje otiska prsta ili za komunikaciju čipova/telefona s pištoljem može značiti razliku između života i smrti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti