Amerikanci obećavaju: Neće vas ubiti naši autonomni pametni tenkovi, nego čovjek koji ih kontrolira

Američka vojska pokušava uvjeriti javnost da će njihovi autonomni tenkovi zapravo biti pod kontrolom ljudi. S visokim etičkim standardima.

Martina Čizmić | 08.03.2019. / 12:39

Vojnici u pratnji tenka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka vojska svake godine ulaže milijarde dolara u razvoj nove tehnologije koja bi joj osigurala prednost na bojištu.

Najnoviji je izum autonomni robotski tenk. Već sama ideja da se na bojištu nalazi nešto što je "autonomno" i "robotsko" ulijeva strah u kosti, a dodamo li tome i činjenicu da se radi o oružju, potpuno je razumljivo što ljude odmah asocira na najgore scenarije iz znanstvenofantastičnih filmova.

No američka je vojska uvjerena kako to baš i neće biti tako. I pokušava uvjeriti javnost da će njihovi autonomni tenkovi zapravo biti pod kontrolom ljudi. S visokim etičkim standardima.

Da pojasnimo o čemu se točno radi. Američka je vojska razvila sustav ATLAS - Advanced Targeting and Lethality Automated System, odnosno automatizirani sustav za napredno ciljanje i ubojitost koji bi prepoznavao i uklanjao potencijalne mete tri puta brže nego sad, i to zahvaljujući oružju pogonjenom umjetnom inteligencijom.

Naravno da se ideja o oružju koje samo odlučuje koga će i kako eliminirati nije svidjela javnosti i američka se vojska našla na udaru kritika.

Stoga su odlučili pojasniti da će ATLAS "pratiti politiku Ministarstva obrane o ljudskoj kontroli nad ubojitim robotima". U prijevodu, bez obzira na to što će na bojištu biti autonomni robotizirani tenk koji će voditi umjetna inteligencija, čovjek u kontrolnoj sobi bit će taj koji će stisnuti prekidač i signalizirati tenku da ubije nekoga.

Eto, problem riješen. Nema razloga za brigu. I dalje će se ljudi međusobno ubijati, samo će oružje biti nešto sofisticiranije nego sad.

Izvor: FastCompany

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti