Posljednja Lumia? Microsoft predstavio novi Windows 10 smartphone

Lumia 650 mogao bi biti posljednji Microsoftov pametni telefon iz ove serije te analitičari vjeruju kako će sljedeći smartphone kojeg predstave biti Surface telefon

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.02.2016. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mobilnim tržištem već dugo godina dominiraju Google sa svojim mobilnim operativnom sustavom Android, odnosno Apple s iPhoneom, dok su ostali mobilni proizvođači poput nekad moćnog BlackBerryja pali u drugi plan. Ovakvo stanje na tržištu prije nekoliko godina pokušao je narušiti Microsoft kupovinom Nokije, no više od sedam milijardi dolara koliko je bila teška ova akvizicija nisu su se isplatile te su neki analitičari poput Jacka Golda iz j. Gold Associatesa ovaj Microsoftov potez nazvali ‘monumentalnom pogreškom’. U posljednje vrijeme sve su češće glasine kako Microsoft za ovu godinu planira veliku promjenu mobilne strategije te da je pripremio samo jedan (i posljednji) model iz Lumia serije, nakon kojeg će se u potpunosti posvetiti razvoju Surface telefona.

Taj ‘posljednji’ Lumia telefon predstavljen je ovog tjedna te je riječ o modelu 650 – kao i ostali Microsoftovi uređaji, radi na operativnom sustavu Windows 10, a korisnike bi prvenstveno trebao privući cijenom od 199 dolara (ovo je prodajna cijena u SAD-u). Lumia 650 dolazi s ekranom dijagonale 5 inča, radi na Qualcommovom Snapdragon 212 procesoru, ima stražnju kameru rezolucije 8MP i prednju 5MP kameru, dok prostor za pohranu podataka iznosi 8GB, što ne bi trebao biti problem jer telefon ima utor za microSD memorijske kartice. Za razliku od jačih Windows telefona, Lumia 650 nema dvije važne opcije koje su predstavljene s Windowsima 10 – nema podršku za prepoznavanje lica (Hello), niti podršku za Continuum, odnosno povezivanje telefona s osobnim računalom (putem posebnog docka) pri čemu se početni zaslon prikazuje kao na klasičnim računalima s Windowsima, a ne kao na telefonu. Iz Microsofta su ovaj telefon predstavili kao ‘pametan izbor za kompanije’ te se nadaju da će privući poslovne korisnike, no usprkos povoljnoj cijeni, pitanje je kolika će biti potražnja za ovim uređajem jer u posljednje vrijeme sve je manji interes i potražnja za Lumia telefonima.

S obzirom na velike pohvale Surface tabletima/hibridima i Surface prijenosniku, velika su očekivanja od (potencijalnog) Surface telefona čije predstavljanje očekujemo tijekom ove godine te se nadamo kako će Microsoft napokon predstaviti uređaj koji će moći konkurirati iPhoneu, Galaxy telefonima i ostalim najboljim pametnim telefonima na svijetu.  

Izvor: TechCrunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti