Prije više od 10 godina jedna grupa prijatelja odlučila je prihvatiti izazov i pronaći rješenje za naizgled nemogući problem

Komunikacija nam je izuzetno važna, a ona se svakodnevno mijenja. Ono što nam je prije 10 godina bilo nezamislivo danas je normalno... A što nas onda čeka u budućnosti?

Martina Čizmić | 07.12.2020. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što smo u 2020. bili prisiljeni svoj društveni i poslovni život prebaciti u virtualnu sferu, shvatili smo koliko su nam komunikacijske aplikacije postale neizostavan dio života. 

No iako ih koristimo svakodnevno i bez razmišljanja, neke će možda iznenaditi činjenica da jedna od njih slavi 10. rođendan. 

Radi se o Viberu, aplikaciji koja omogućuje razmjenu poruka, multimedijskog sadržaja, videopoziva, ali i mnogo više. A kako je cijela priča krenula? 

Pa zapravo kao ljubavna priča. Naime, jedan od osnivača Vibera bio je u vezi na daljinu i svakodnevno se suočavao s bolnom realnošću skupih međunarodnih poziva i visokih telefonskih računa. Kako bi mu pomogli, njegovi prijatelji pokušali su pronaći način da smanji telefonske račune i ojača vezu. I uspjeli su. Pronašli su način da ostvari besplatne mobile-to-mobile pozive putem interneta (VoIP). Već 2. prosinca 2010. predstavili su ljubičastu aplikaciju imena Viber.

Samom pojavom na tržištu Viber je šokirao svijet telekomunikacija jer je ponudio jednostavan način za ostvarivanje neograničenih besplatnih poziva za svakoga tko je imao pametni telefon, bilo gdje u svijetu. U to vrijeme cijela ideja činila se nevjerojatnom.

Bilo je teško i zamisliti da će 10 godina kasnije ta mala ideja o besplatnom spajanju ljudi dovesti do više od jednog trilijuna ostvarenih besplatnih minuta poziva putem Vibera u posljednjem desetljeću. Za usporedbu, toliko bi minuta imao poziv koji traje više od 2 milijuna godina.

Viber se ubrzo iz male aplikacije pretvorio u veliku svjetsku mrežu u kojoj se razmjenjuju trilijuni poruka. 

Tijekom godina Viber je dobio nove mogućnosti, ali i još bolju zaštitu privatnosti korisnika. Obostrana enkripcija za sve privatne chatove i pozive u Viberu automatski je uključena još od 2016. godine, a 2020. u sve chatove su uvedene i samouništavajuće poruke. 

A kako će izgledati komunikacija u budućnosti?

5G mreže donose nove mogućnosti, a sve češća uporaba AR, VR i AI opcija izbrisat će razlike između virtualnog i stvarnog. Korisnici će očekivati jednake mogućnosti izražavanja emocija i interakcije s prijateljima u digitalnom kao i u fizičkom životu.

Ipak, u bližoj budućnosti, a pogotovo uslijed ovih izazovnih vremena, postoji još jedno važno pitanje kojim se naša industrija treba pozabaviti:

Kako instant komunikaciju održati besplatnom, sigurnom i privatnom, za sve korisnike?

Odgovor je jednostavan - pomoću interoperabilnosti.

Aplikacije za razmjenu poruka još uvijek su zatvorene mreže koje ne dopuštaju započinjanje razgovora s ljudima na drugim aplikacijama. Uvođenje interoperabilnosti značilo bi da korisnici mogu razmjenjivati instant-poruke između različitih platformi i aplikacija koje su si međusobno konkurencija.

Da bi to bilo moguće, industrija se prvo mora otvoriti prema toj ideji – baš kao što su to još davno učinile telekomunikacijske kompanije, čime su potaknule zdravu konkurenciju, a korist od bolje usluge imali su upravo korisnici, ističe Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera. 

Sloboda izbora znači da biste mogli odlučiti čije vam se sučelje i aplikacija više sviđaju i ne biste bili prisiljeni koristiti platformu kojoj ne vjerujete, u kontekstu privatnosti ili prikupljanja podataka, samo zato da biste mogli održavati kontakt s nekim s te platforme. To bi ujedno značilo i veću slobodu korisnika da koriste onu platformu koja je za njih najbolja, veću motivaciju za poboljšanje privatnosti, kao i osiguralo više različitih opcija za korisnike, dodaje na kraju Agaoua.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti