Prvi pametni telefon s 4 kamere, 10-jezgrenim procesorom i podrškom za 4K videozapise

Model koji objedinjuje neke od najzanimljivijih opcija trenutno dostupnih u mobilnoj industriji.

Monika Nožić Monika Nožinić | 05.04.2017. / 18:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Alcatel ovih je dana u centru pažnje zbog svojih nekonvencionalnih telefona. Nakon što je predstavio model A5, modularni telefon svjetlucave pozadine s pravim LED svjetiljkama, na red je došao i ozbiljniji model koji objedinjuje neke od najzanimljivijih opcija trenutno dostupnih u mobilnoj industriji - Alcatel Flash. Riječ je o modelu s čak četiri kamere - dvije s prednje i dvije sa stražnje strane, a tu je i novi MediaTek Helio X20 procesor s 10 procesorskih jezgri.

Helio X20 poprilično je štedljiv procesor, barem što se tiče baterije i telefone srednje klase trebao bi učiniti korak bližim visokoj klasi po razumnoj cijeni. Konvencionalni big.LITTLE dizajn ima dvije grupe procesora dok Helio X20 dizajn posjeduje tri, kako bi što bolje odgovorio na sve zahtjeve softvera. Prva grupa sadrži Quad-Core Cortex-A53 procesor brzine 1.4 GHz, srednja ima isti Quad-Core procesor brzine 2 GHz, dok posljednja grupa ima Dual-Core Cortex-A72 procesor brzine 2.5 GHz za najzahtjevnije zadatke.

Procesor Helio X20 podržava 64-bitnu tehnologiju i dodatnu komponentu chipseta koja kontrolira ovih 10 procesorskih jezgri i Mali-T800 grafički čip - CorePilot 3.0 koji može uštedjeti 39% energije prilikom gledanja HD videozapisa na YouTubeu i čak 41% prilikom obavljanja Skype poziva. Veća opterećenja omogućuju manju uštedu, primjerice igranje zahtjevne Temple Run videoigre može smanjiti uštedu energije za 17%, dok učitavanje web stranice uštedu energije može svesti na svega 5%.

Alcatel je u model Flash (kojeg nikako nemojte zamjeniti s modelima Alcatel OneTouch Flash ili Alcatel Flash 2) ubacio 3 GB RAM, 32 GB memorije i microSD ulaz za dodatnu "izmjenjivu" memoriju. Uređaj ima ekran Full HD rezolucije (1080 x 1920 piksela), dijagonale 5.5 inča, podršku za Dual SIM, Dual WLAN, Bluetooth, 3G, 4G mreže, kao i skener otiska prsta koji registrira do pet prstiju i može se koristiti za kontroliranje i upravljanje telefonom.

Kamera s prednje strane idealna je za selfije, a čine ju dvije kamere, od 5 i 8 MP koje omogućuju opcije poput Portret Modea, ali i Alcatel Super Selfie Mode i Super Fine Mode. Obje kamere podržavaju RAW format i imaju širokokutni objektiv. Zadnja kamera ima f/2.0 oznaku i čine ju dva senzora s potpisom japanske kompanije Sony (IMX258). Stražnja kamera ima rezoluciju od 13 MP, a iste kamere u svoje vodeće modele ugrađuje i Huawei, što znači da su ove dvije i više nego dovoljno dobre. Jedna kamera je monokromatska, a druga u boji, što daje slike veće oštrine, s više detalja i boljeg kontrasta. Tu je i PDAF hibridni autofokus, LED blic, kao i uobičajeni modovi za fotografiranje: panorama, makro način rada, bokeh efekt za profesionalniji izgled vaših fotografija, HDR, i drugi.

Alcatel Flash dolazi s Android Marshmallow sustavom (a dobit će i Nougat) te baterijom kapaciteta 3100 mAh koja bi bez problema trebala izdržati cjelodnevno korištenje.

Telefon se trenutno prodaje samo u nekim dijelovima Azije, ali vrlo brzo ga možemo očekivati i u Europi. Cijena nažalost još uvijek nije poznata.

Izvor: PhoneArena/TheVerge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti