Roboti i umjetna inteligencija preuzimaju kuhinju: Razvijat će nove recepte i sudjelovati u pripremi hrane

Sonyjev odjel za umjetnu inteligenciju pokrenuo je zanimljiv projekt usmjeren na gastronomiju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2020. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japansku kompaniju Sony obično povezujemo s igrama i igraćim konzolama, televizorima i ostalom potrošačkom elektronikom, no teško ćemo je povezati s - gastronomijom. No vremena se mijenjaju i kompanije šire svoje vidike i poslovanje pa tako i Sony čiji je istraživački odjel za umjetnu inteligenciju i strojno učenje (Sony AI) pokrenuo zanimljiv projekt usmjeren upravo istraživanju i razvoju gastronomije.

Slika nije dostupna Restorani će dobiti pojačanje u kuhinjama, hranu će pripremati i - roboti

Glavnu ulogu u projektu imat će umjetna inteligencija koja će na temelju različitih podataka - od postojećih recepata i podataka o samim sastojcima poput okusa, arome, nutricionističke vrijednosti i molekularne strukture, razviti aplikaciju za stvaranje novih recepata. Dakle, novi recepti i jela neće više nastajati samo iz ideja i mašte kuhara s višegodišnjim iskustvom i posebnim obrazovanjem, već će ih potpisivati umjetna inteligencija. U Sonyju se nadaju da će njihove recepte u budućnosti koristiti i kuhari za svoja jela i posebne menije te se ne treba čuditi ako za koju godinu netko otvori restoran s jelima koje je osmislila AI.

Pored aplikacije za recepte, cilj Sonyjeva projekta je i razviti posebnog robota i(li) robotsko rješenje koje će kuharima pomagati u kuhinji i olakšati im pripremu hrane. Takvi roboti bili bi opremljeni naprednim senzorima i pogonjeni umjetnom inteligencijom, a kuharima bi pomogli u svim procesima pripreme hrane - od samog kuhanja do posluživanja.

Pogledajte kako izgleda prvi robot kuhar koji jela priprema potpuno sam Pogledajte kako izgleda prvi robot kuhar koji jela priprema potpuno sam

Još jedna namjera ovog projekta jest stvoriti posebnu kreativnu zajednicu koja će uključivati ljude iz različitih profesija - od, naravno, kuhara preko istraživača na sveučilištima i instituta do različitih kompanija koje će surađivati sa Sonyjem. Kroz snagu umjetne inteligencije i robotike, želimo ponovno potvrditi principe našeg glavnog gastronomskog projekta, a to je omogućiti kreativnu gastronomiju koja je u isto vrijeme i zdrava i održiva, komentirao je prvi čovjek Sony AI-a Hiroaki Kitano.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti