Japansku kompaniju Sony obično povezujemo s igrama i igraćim konzolama, televizorima i ostalom potrošačkom elektronikom, no teško ćemo je povezati s - gastronomijom. No vremena se mijenjaju i kompanije šire svoje vidike i poslovanje pa tako i Sony čiji je istraživački odjel za umjetnu inteligenciju i strojno učenje (Sony AI) pokrenuo zanimljiv projekt usmjeren upravo istraživanju i razvoju gastronomije.
Glavnu ulogu u projektu imat će umjetna inteligencija koja će na temelju različitih podataka - od postojećih recepata i podataka o samim sastojcima poput okusa, arome, nutricionističke vrijednosti i molekularne strukture, razviti aplikaciju za stvaranje novih recepata. Dakle, novi recepti i jela neće više nastajati samo iz ideja i mašte kuhara s višegodišnjim iskustvom i posebnim obrazovanjem, već će ih potpisivati umjetna inteligencija. U Sonyju se nadaju da će njihove recepte u budućnosti koristiti i kuhari za svoja jela i posebne menije te se ne treba čuditi ako za koju godinu netko otvori restoran s jelima koje je osmislila AI.
Pored aplikacije za recepte, cilj Sonyjeva projekta je i razviti posebnog robota i(li) robotsko rješenje koje će kuharima pomagati u kuhinji i olakšati im pripremu hrane. Takvi roboti bili bi opremljeni naprednim senzorima i pogonjeni umjetnom inteligencijom, a kuharima bi pomogli u svim procesima pripreme hrane - od samog kuhanja do posluživanja.
Još jedna namjera ovog projekta jest stvoriti posebnu kreativnu zajednicu koja će uključivati ljude iz različitih profesija - od, naravno, kuhara preko istraživača na sveučilištima i instituta do različitih kompanija koje će surađivati sa Sonyjem. Kroz snagu umjetne inteligencije i robotike, želimo ponovno potvrditi principe našeg glavnog gastronomskog projekta, a to je omogućiti kreativnu gastronomiju koja je u isto vrijeme i zdrava i održiva, komentirao je prvi čovjek Sony AI-a Hiroaki Kitano.
Izvor: ZDnet