Šokirao se kada je vidio račun: Sin mu uzeo iPad i napravio račun veći od 40 tisuća kuna

Sedmogodišnjak je na iPadu igrao igru u kojoj je napravio čak 65 transakcija teških oko 4 tisuće funti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.01.2016. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni i tableti danas nude različite mogućnosti zaštite – od obične šifre od nekoliko znakova do biometrije, odnosno otključavanja uređaja prepoznavanjem otiska prsta. Šifriranje uređaja preporučljivo je kako bi korisnici zaštitili sadržaj koji imaju pohranjen na njima u slučaju da ih izgube ili da ih netko ukrade, ali i kako bi npr. spriječili djecu da ne gledaju o čemu pišete na vašem Facebooku, odnosno kako ne bi potrošili novac kupovinom video igara i slično.

No, takve šifre i zaštite nisu spriječile jednog sedmogodišnjeg dječaka da, igrajući video igru na očevom iPadu, potroši oko 4 tisuće funti, odnosno ako taj iznos preračunamo u kune – više od 40 tisuća kuna. Mohamed Shugaa zaštitio je svoj iPad sa šifrom, no bio je svjestan kako njegov sin zna šifru samog iPada, ali nije znao kako je sin zapamtio i korisničko ime i šifru za Apple ID koji su potrebni za kupovanje aplikacija s App Storea i dodataka unutar video igara. Njegov sedmogodišnjak u periodu od 13. do 18. prosinca igrajući igru Jurassic World napravio je čak 65 transakcija 'teških' 4 tisuće funti. Riječ je o igri u kojoj je cilj izgraditi park s dinosaurima te uzgojiti što više dinosaura za borbu – iako je sama igra besplatna, korisnici putem virtualnih 'dino dolara' (koje je potrebno platiti pravim dolarima putem iTunes računa) mogu kupiti dodatne dinosaure i ubrzati njihov razvoj.

'Tako sam bijesan. Imam 32 godine, zašto Apple misli da bi potrošio tisuće dolara na kupovinu dionosaura', prenijeli su Mohamedove riječi na PC Magu i upitao se zašto ga, s obzirom na količinu transakcija i iznos novca, nitko nije kontaktirao i poslao mu mail kako bi provjerili je li zaista on troši toliko novca na plaćanja unutar igre. Ipak, iz Applea su na kraju reagirali i popravili stvar te su mu vratili sav novac koji je njegov sin potrošio u Jurassic Worldu, a on će u budućnosti vjerojatno puno bolje zaštititi svoj tablet kako se slične stvari ne bi ponovile.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti