Stop cyberbullyingu: Počela kampanja 'Zaustavimo nasilje zajedno'

Na internetu djeca danas doživljavaju brojne neugodnosti: od vršnjačkog nasilja, prijetnji, izrugivanja, do govora mržnje. U slučaju bilo kakve sumnje na zlostavljanje putem interneta nazovite 0800 606 606. Zaustavimo nasilje zajedno!

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.09.2017. / 18:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

#recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno! naziv je kampanje za podizanje svijesti o besplatnom i anonimnom telefonu u slučaju nasilja na internetu, koju provodi Centar za sigurniji internet s partnerima. Cilj je kampanje podići razinu svijesti građana o nasilju među mladima te educirati djecu, mlade i roditelje o uslugama telefona za pomoć i podršku te načinima prijave neprihvatljivog sadržaja.

U istraživanju koje je 2015. godine proveo Filozofski fakultet u Osijeku u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, navodi se da radnim danima djeca i mladi na internetu provode u prosjeku oko 5 sati, a vikendom 6 sati, te najčešće pristupaju internetu preko mobilnih telefona (84%). Također je otkriveno nedovoljno pouzdanje djece u roditelje i učitelje u slučaju nasilja na internetu te su se djeca prije o svojim online problemima više obraćali prijateljima nego roditeljima.

Kampanja #recinama 0800 606 606 trajat će sljedeća dva mjeseca u cilju povećanja vidljivosti usluge besplatnog telefona za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu, no usluge besplatnog telefona ostaju aktivne svakog radnog dana od 8:00 do 20:00 sati i nakon završetka kampanje.

Savjetodavna linija Centra za sigurniji Internet dostupna je na razini cijele Hrvatske, a savjete i pomoć pružaju stručni suradnici – psiholozi. Stručni suradnici Savjetodavne linije obučeni su primjenjivati visoke standarde u radu prilikom primanja poziva.

Kako izgleda jedan razgovor s djetetom, objasnila nam je mag. psych. Lidija Štelcer koordinatorica Helpline linije Centra za sigurniji Internet: „Kada razgovaramo s djetetom uvijek prilagodimo način govora njihovim sposobnostima, mogućnostima, obrazovnom stupnju, zrelosti i dobi. Kada razgovaramo s uznemirenom djecom i roditeljima, uvijek ostajemo smireni i strpljivi. Nerijetko pozivatelji mogu biti u panici, mogu čak i vikati, a ponekad odbijaju surađivati ili su ljuti. Zato smo mi tu da im pružimo pomoć i podršku.“

Usluge koje se pružaju u okviru Savjetodavne linije Centra za sigurniji internet jesu: emocionalna podrška, psihosocijalna podrška i informativna podrška, a dostupne su djeci, mladima, roditeljima, nastavnicima i stručnim djelatnicima. Savjetodavna linija pruža stručnu pomoć i podršku za sva pitanja vezana uz sigurno korištenje interneta i zaštitu djece i mladih na internetu.

Znakovi izloženosti nasilju putem interneta

Žrtve vršnjačkog nasilja putem interneta najčešće imaju sljedeće simptome:

- prestanak korištenja tehnoloških uređaja,

- izbjegavanje uobičajenih aktivnosti, škole, prijatelja i grupnih okupljanja

- nagle promjene raspoloženja

- povučenost te izbjegavanje razgovora o svojim aktivnostima na internetu i društvenim mrežama

- nesanica i gubitak apetita

Među ostalim aktivnostima, tijekom trajanja kampanje na stranicama Centra za sigurniji Internet moći će se pročitati edukativni stručni članci s temama ovisnosti o internetu, digitalnog roditeljstva, vršnjačkog nasilja putem interneta te funkcioniranja same Helpline linije, a kampanja će također biti aktivna i na društvenim mrežama.

S obzirom na veliku količinu informacija, mogućnosti i opasnosti koje sa sobom nosi internet, nemoguće je odjednom odgovoriti na sva pitanja i nedoumice koje se mogu pojaviti. Upravo zbog toga postoji besplatna telefonska linija 0800 606 606 na kojoj su stručnjaci s bogatim iskustvom u radu s djecom i mladima uvijek spremni ponuditi pomoć i podršku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti