Sumina javno rekao ono što svi znamo: U Hrvatskoj je prije 12 godina bilo jednostavnije otvoriti tvrtku nego danas, birokracija je unazadila cijelu zemlju

"I tako, dva tjedna, još obilazim šaltere da osnujem novu firmu", napisao je Sumina.

Martina Čizmić | 01.04.2021. / 16:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da je otvaranje tvrtke u Hrvatskoj, u najmanju ruku, zanimljiv i dugotrajan proces, znaju svi koji su to pokušali napraviti. I koliko god se država trudila objasniti da su napravili sve kako bi cijeli proces pojednostavili, praksa govori nešto potpuno drugačije. 

Koliko je zapravo dosta toga nepotrebno komplicirano osjetio je na svojoj koži, a onda sa svijetom podijelio jedan od suosnivača Nanobita, Alan Sumina. 

On je, naime, želio otvoriti novu tvrtku u Hrvatskoj. No, to je lakše reći nego učiniti. 

Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas, napisao je Sumna te dodao kako je prestrašno do koje je razine birokracije uništila ovu zemlju i nastavlja je uništavati

 Opisao je što je sve morao napraviti u protekla dva tjedna, ne bi li prikupio sve papire za otvaranje tvrtke. A kao najgoru stvar u cijeloj priči naveo je što se ništa od toga nije moglo obaviti preko punomoći i odvjetnika, već je vrijeme morao gubiti sam. 

Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi. Nikad nigdje nisam trebao obilaziti šaltere. Ovo je stvarno horor, pa mi ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili!, napisao je na kraju Sumina ono što većina ljudi koji su ikad otvarali tvrtku u Hrvatskoj svakodnevno misli. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti