Ukrajinski nacionalni telekomunikacijski operater doživio najveći kibernetički napad od početka ruske invazije

Globalni internet monitor Netblocks ističe da je to najteži poremećaj koji je zahvatio Ukrtelecom otkako je prošlog mjeseca započela ruska invazija na Ukrajinu.

Branimir Vorša | 29.03.2022. / 12:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ukrajinski nacionalni telekomunikacijski operater Ukrtelecom obnavlja internetske usluge nakon što su spriječili veliki kibernetički napad na svoju mrežu.

Tvrtka je izvijestila da je ograničila pristup korisnicima kako bi zaštitila vojne korisnike i kritičnu infrastrukturu.

Slika nije dostupna Ukrajina na udaru kibernetičkih napada: Zapad nudi pomoć, no pitanje je koliko zaista može pomoći

Globalni internet monitor Netblocks ističe da je to najteži poremećaj koji je zahvatio Ukrtelecom otkako je prošlog mjeseca započela ruska invazija na Ukrajinu.

Netblocks je rekao da je Ukrtelecom doživio kolaps u povezivanju na 13 posto prijeratnih razina. Međutim, ukrajinski korisnici različitih internetskih pružatelja usluga, koji su dali izjave za BBC, poručili su da nema problema.

Ukrtelecom ističe da je najveći pružatelj fiksnog interneta u zemlji u smislu geografske pokrivenosti, ali drugi nakon Kyivstara po broju korisnika.

Poručili su da rade na oko 80 posto svoje potpune pokrivenosti, zbog štete uzrokovane ruskom invazijom.

Slika nije dostupna Kibernetički napad na NATO članicu mogao bi pokrenuti klauzulu o kolektivnoj obrani

U izjavi izvršni direktor Ukrtelecoma Jurij Kurmaz napisao je da je na IT infrastrukturu Ukrtelecoma izvršen snažan neprijateljski kibernetički napad.

Kako bismo zaštitili kritičnu mrežnu infrastrukturu i ne bismo prekidali usluge Oružanih snaga, drugih vojnih tijela i korisnika kritične infrastrukture, bili smo prisiljeni privremeno ograničiti pristup internetu većini privatnih korisnika i poslovnih korisnika, dodao je.

Kurmaz je dodao da je napad uspješno odbijen i da se pružanje usluga postupno nastavlja.

Jurij Ščihol, čelnik ukrajinske Državne službe za specijalnu komunikaciju i zaštitu informacija rekao je da su njezini stručnjaci brzo reagirali na situaciju i odbili napad.

Prije nego što je tvrtka otkrila pojedinosti incidenta, Alp Toker, direktor Netblocksa, rekao je za BBC da su primijetili korisnike kako "postupno ispadaju iz mreže tijekom dana, što ukazuje da problem nije u kablovima ili interkonekcijama, već u središnjoj infrastrukturi u podatkovnom centru operatera te da to može ukazivati ​​na kibernetički napad".

Slika nije dostupna Ovo su tri vrste potencijalnih ruskih kibernetičkih napada od kojih zemlje na zapadu najviše strahuju

To također znači da incident ima utjecaj na nacionalnoj razini, dosežući i dalje od najvećih zona sukoba, koje su do sada preuzele najveći teret prekida i prekida ukrajinske mreže, dodao je Toker.

Međutim, povezanost je ostala dostupna putem drugih mobilnih mreža i pružatelja usluga, poručio je na kraju Toker.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti