Ovo su tri vrste potencijalnih ruskih kibernetičkih napada od kojih zemlje na zapadu najviše strahuju

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na opasnost od kibernetičkih napada ruskih hakera na SAD i europske zemlje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2022. / 15:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema obavještajnim podacima koje je ovaj tjedan iznio i predsjednik SAD-a Joe Biden, sve je veća opasnost od potencijalnih kibernetičkih napada na zemlje na zapadu. Biden je tako upozorio privatne tvrtke i organizacije da “zaključaju svoja digitalna vrata”, a na istu su opasnost upozorili i sigurnosni stručnjaci iz Velike Britanije. S obzirom na to da su europske zemlje i SAD nametnuli brojne sankcije Rusiji, jasno je kako se nekakva osveta u kibernetičkom prostoru može očekivati, samo je pitanje kakva.

Slika nije dostupna Uživo iza neprijateljskih linija: Anonymousi hakirali kamere diljem Rusije

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost smatraju kako Europa i SAD najviše strahuju od tri vrste napada kakve bi protiv njih mogli poduzeti ruski hakeri, objavili su na BBC-u.

Prva takva vrsta napada, kakvu su Rusi tijekom prošlog desetljeća već poduzeli protiv Ukrajine, odnosi se na napad na kritičnu infrastrukturu, posebno na energetski sektor. Tako su 2015. pokrenuli kibernetički napad nazvan BlackEnergy nakon kojeg je 80 tisuća osoba u zapadnom dijelu Ukrajine ostalo bez struje. Godinu dana nakon toga uslijedio je sličan napad na Kijev te je oko petine grada jedan sat bilo bez struje.

Za oba napada zapad je optužio Rusiju, a prema nekim stručnjacima za kibernetičku sigurnost Rusi bi slične napade mogli pokrenuti protiv zapadnih zemalja, no treba naglasiti kako je riječ o iznimno kompleksnim napadima koje je jako teško, ali ne i nemoguće izvesti.

Kaos, ekonomska nestabilnost i gubitak života

Druga vrsta napada opisana je kao “nekontrolirana destrukcija”, a kako bi takav napad mogao izgledati možemo vidjeti na primjeru malwarea NotPetya. Malware s kojim je prvotno napadnuta Ukrajina proširio se diljem svijeta te su zbog njega brojne kompanije morale prekinuti s radom, a procjenjuje se kako šteta koju je izazvao iznosi oko 10 milijardi dolara. Još jedan primjer je malware WannaCry, a čije su posljedice, među inim, bili i otkazani brojni pregledi u bolnicama u Velikoj Britaniji, jer je napad naštetio i britanskim bolnicama.

Posljedice takvih napada mogle bi biti veliki kaos, ekonomska nestabilnost pa čak i gubitak života, objasnili su sigurnosni stručnjaci za BBC.

Slika nije dostupna Upozorenje iz Njemačke: Jedan ruski softver koji mnogi koriste na svojim računalima mogao bi otvoriti put špijunima

Treća vrsta napada od koje zapad strahuje odnosi se na napade poput prošlogodišnjeg hakiranja Colonial Pipelinea. Nakon napada privremeno je zatvoren naftovod te tvrtke u SAD-u, zbog čega je zaustavljena opskrba goriva u nekim dijelovima zemlje i nastao je kaos. Treba naglasiti kako krivci za ovaj napad nisu ruski hakeri, no cijela situacija pokazuje koliko kibernetički kriminalci mogu biti opasni i kako veliku štetu mogu napraviti.

Ono čega se Amerikanci najviše boje jest da će Rusi uposliti brojne skupine kibernetičkih kriminalaca koji bi istovremeno mogli napasti više ciljeva u SAD-u i Europi, kako bi se “maksimizirala disrupcija”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti