Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Za sad istraga o cijelom slučaju još uvijek traje, pa ni vladine agencije, ni tvrtke za kibernetičku sigurnost koje sudjeluju u istrazi, ne otkrivaju što se točno dogodilo ni tko stoji iza napada.

Martina Čizmić | 11.05.2021. / 10:13

 Hakerski napad na naftovod Colonial Pipeline koji opskrbljuje 45 posto istočne obale SAD-a gorivom, mnogima je otvorio oči jer je pokazao kako ono što se događa u virtualnom svijetu može imati prave i veoma opipljive posljedice u stvarnom svijetu.

Zbog hakerskog napada, Colonial Pipeline Company morao je isključiti neke svoje sustave, što je rezultiralo zatvaranjem naftovoda. A to se onda prelilo i na opskrbu gorivom na istočnoj obali SAD-a. U Colonialu se nadaju da će uspjeti povratiti kontrolu nad sustavom i ponovno omogućiti korištenje naftovoda do kraja ovog tjedna. No, hoće li se to i dogoditi, tek ćemo vidjeti. Naime, hakeri su u njihov računalni sustav ubacili ransomware, blokirali pristup sustavima i postavili jednostavan zahtjev - platite otkupninu ili ćete trajno izgubiti pristup podacima.

Slika nije dostupna Ransomware postaje ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Ransomware (Foto: Getty Images) Koliko su tvrtke otporne na ransomware? Tek rijetke uspiju vratiti svoje podatke, čak i ako plate otkupninu

Ransomware (Foto: Getty Images) Garmin platio milijune dolara otkupnine hakerima za otključavanje podataka

Iako službeno nije objavljeno tko stoji iza napada, kao najizgledniji sumnjivci spominju se hakeri iz grupe DarkSide. Radi se o grupi iskusnih hakera, nagađa se da su kibernetički kriminalci negdje iz istočne Europe, kojima je glavna misao vodilja - zaraditi što više novca. Radi se o profesionalnim hakerima koji upadaju u privatne mreže, ubacuju ransomware, zaključavaju (a često i kradu) podatke, a potom od žrtve traže novac u zamjenu za otključavanje podataka. Često se ucjena nastavlja s prijetnjama o objavi ukradenih podataka.

Prema neslužbenim informacijama, hakeri su od Colonial Pipelinea ukrali više od 100 GB podataka. O kakvim je točno podacima riječ, nije poznato, ali Colonialu vjerojatno ne bi bilo drago da osvanu na internetu. FBI i druge vladine agencije koje su priskočile u pomoć Colonialu uspjele su ugasiti sustav pohrane u oblaku koji su hakeri koristili za pohranjivanje ukradenih podataka, što bi moglo ograničiti njihov pristup tim podacima i eventualnu objavu.

Za sad istraga o cijelom slučaju još uvijek traje, pa ni vladine agencije, ni tvrtke za kibernetičku sigurnost koje sudjeluju u istrazi, ne otkrivaju što se točno dogodilo ni tko stoji iza napada. 

Ono što je sigurno je da će ovakvih ransomware napada na ključnu infrastrukturu biti sve više. A, kako možemo vidjeti na primjeru Coloniala, oporaviti se od takvog napada moglo bi biti jako skupo i trajati jako dugo. 

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti