Ransomware postaje ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Na udaru ransomwarea nalaze se svi - od običnih korisnika preko institucija povezanih s državama pa do privatnih kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2021. / 07:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ransomware je proteklih godina postao jedan od najčešćih, a često i najopasnijih oblika hakerskih napada. Glavni cilj takvih napada je financijski - hakeri zaključavaju računala, odnosno sve datoteke na računalima i za njihovo otključavanje traže otkupninu. Na udaru tzv. ransomware bandi nalaze se svi - od običnih korisnika preko institucija povezanih s državama pa do privatnih kompanija. Otkupnina koja se traži, naravno, ovisi o tome koga se napada. Za zaključano računalo privatnih korisnika hakeri ponekad traže cifre od nekoliko stotina dolara, dok se pri napadima na veće ciljeve mogu tražiti i milijuni.

Slika nije dostupna Škole su nastavile s radom unatoč pandemiji, no nisu imale šanse protiv hakera: "Katastrofalan napad" prekinuo nastavu u nekim školama u SAD-u

No s ransomware napadima nije ugrožen samo novac, već su takvi napadi postali “ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti i javnom zdravlju”. Tvrdi se tako u izvještaju koje je Ransomware Task Force (RTF) čiji su dio kompanije poput Amazona i Microsofta, kao i FBI i britanska Nacionalna agencija za kriminal, uputili Bidenovoj administraciji. Naglašava se kako su sve češće na udaru hakera i škole i bolnice, pri čemu treba podsjetiti kako je prije nekoliko mjeseci jedna osoba preminula, za što krivnju vjerojatno snose hakeri. Naime, toj osobi u njemačkoj bolnici zbog ransomware napada nije mogla biti pružena adekvatna liječnička skrb te je preminula tijekom premještaja u drugu bolnicu.

O kako je velikom povećanju ransomwarea riječ najbolje možemo vidjeti prema podacima britanske Agencije za kriminal koja je tijekom 2020. sudjelovala u rješavaju čak tri puta većeg broja slučajeva u odnosu na godinu dana ranije. Slične podatke imaju i u FBI-u te je, prema njima, gotovo 2400 američkih kompanija, državnih institucija, škola i zdravstvenih ustanova također imalo problema s ransomware napadima. Slična situacija i veliki broj porasta napada zabilježen je i u brojnim drugim zemljama diljem svijeta, od Brazila preko Njemačke do Saudijske Arabije, Indije i Australije.

Ransomware (Foto: Getty Images) Koliko su tvrtke otporne na ransomware? Tek rijetke uspiju vratiti svoje podatke, čak i ako plate otkupninu

Prema Jen Ellis iz sigurnosne kompanije Rapid 7, koja je također dio RTF-a, ne samo da takvi hakerski napadi imaju utjecaj na ekonomiju i pristup kritičnim servisima, već se s novcem dobivenim ucjenama financiraju druge kriminalne aktivnosti poput krijumčarenja ljudi i iskorištavanja djece. Točnu cifru nastalu ransomware napadima diljem svijeta teško je izračunati, a prema kompaniji za kibernetičku sigurnost Emsisoft ona je prošle godine iznosila minimalno 42, a maksimalno skoro nevjerojatnih 170 milijardi dolara, pri čemu je u taj izračun uključeno plaćanje otkupnine, ali i šteta nastala napadima i prekidom poslovanja zbog zaključanih računala.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti