Škole su nastavile s radom unatoč pandemiji, no nisu imale šanse protiv hakera: "Katastrofalan napad" prekinuo nastavu u nekim školama u SAD-u

Nakon što su hakeri uspjeli ubaciti ransomware u računalni sustav javnih škola u Marylandu, prekinuta je online nastava za više od 115 tisuća učenika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2020. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zbog pandemije koronavirusa mnogi učenici i studenti diljem svijeta dio prošle školske godine morali su odslušati putem interneta, a neki su online nastavu nastavili i ove godine. Usprkos svim problemima i zaključavanju, pandemija ipak nije zaustavila obrazovanje te, iako edukacija i nastava putem interneta imaju svojih mana, učenici su srećom ipak mogli slušati predavanja, dobivati zadatke, komunicirati s profesorima itd.

Slika nije dostupna Strava u Njemačkoj: Zbog hakerskog napada na bolnicu preminula žena

No ono što nije uspjela napraviti pandemija - onemogućiti pristup obrazovanju i nastavi, u američkoj saveznoj državi Maryland u kojoj je nastava za dio učenika i dalje online, uspjeli su napraviti hakeri. Još prošli tjedan uoči Dana zahvalnosti sustav javnih škola napadnut je s ransomwareom koji je srušio, tj. zaključao računalni sustav i školama u potpunosti onemogućio rad na daljinu. Iz školskog okruga svim zaposlenicima i školarcima poručili su da se nikako ne povezuju na školski sustav s računalima koja rade na Windowsima, a koja su dobili od škola.

Iako se napad desio prošlog tjedna, iz škola su najavili kako nastave neće biti ni početkom ovog tjedna kako bi se identificirali svi problemi i ugroženi uređaji koje koriste nastavnici i učenici te kako bi se moglo ponovno nastaviti s nastavom.

Prema informacijama tamošnjih medija, čini se kako je riječ o velikom problemu čije bi rješavanje moglo trajati tjednima, iako bi već od srijede mogli pronaći način za nastavak nastave za oko 115 tisuća učenika. Iz školskog okruga nisu dali previše informacija o napadu i ransomwareu, osim komentara kako je riječ o katastrofalnom napadu na tehnološki sustav škole. Ransomware je tip malicioznog softvera koji zaključa sve podatke na računalu ili računalnom sustavu tako da oni postanu neupotrebljivi te, ako napadnute osobe i organizacije ponovno žele pristupiti tim podacima, hakerima moraju platiti otkupninu.

Slika nije dostupna "Najznačajnija sigurnosna prijetnja do sada": Novi veliki udar na zdravstveni sustav koji je ionako preopterećen zbog novog koronavirusa

Policija upozorava kako se otkupnina ne smije plaćati jer se time samo motiviraju hakeri za nove slične napade, no ponekad napadnutima ne preostaje ništa drugo nego platiti hakerima kako bi što prije mogli pristupiti podacima i nastaviti s normalnim radom. Treba napomenuti kako ni plaćanje nije garancija vraćanja podataka jer hakeri, nakon što prime uplatu, ne moraju napadnutim pojedincima, kompanijama ili organizacijama vratiti pristup podacima, već samo pokupe novac i napadnute ostave s njihovim problemima. 

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti