"Najznačajnija sigurnosna prijetnja do sada": Novi veliki udar na zdravstveni sustav koji je ionako preopterećen zbog novog koronavirusa

FBI i dvije federalne agencije upozorile su na veliku opasnost od ransomware napada na bolnice, a sigurnosni stručnjaci kažu da se radi o najvećoj prijetnji do sada.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.10.2020. / 07:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi val bolesti COVID-19 izazvao je velike probleme u zdravstvenim sustavima brojnih zemalja. Prijeti im kolaps jer zbog prevelikog broja zaraženih, odnosno popunjenosti kreveta, a i sve manje dostupnog liječničkog osoblja (mnogi završavaju u samoizolaciji), dolaze u opasnost da bolesne ljude više neće imati tko primati u bolnicu i liječiti. Sprječavanje takvog kolapsa zdravstvenog sustava glavni je razlog zbog kojeg su Njemačka i Francuska najavile djelomični lockdown, a mi se možemo samo nadati da ćemo izbjeći taj scenarij.

Slika nije dostupna Strava u Njemačkoj: Zbog hakerskog napada na bolnicu preminula žena

Dok u Hrvatskoj pored COVID-19 imamo i druge velike probleme (dugovi prema veledrogerijama, kao i katastrofalni uvjeti u nekim bolnicama), američke bolnice suočavaju se s problemom koji bi mogao paralizirati neke bolnice. Riječ je o hakerima koji su u posljednje vrijeme povećali broj napada na bolnice, ponajviše koristeći metodu ransomwarea. Takvim se napadima u potpunosti zaključaju računala, odnosno onemogući pristup računalima sve dok se ne plati određena otkupnina. Čak ni u tom slučaju nema garancije da će hakeri otključati računala, a iako policija upozorava sve koje postanu žrtve ransomwarea da ne plaćaju napadačima otkupninu, neki nemaju izbor te se odlučuju na plaćanje kako bi što prije mogli nastaviti s normalnim radom.

O kako se velikom i opasnom problemu radi, možemo vidjeti na nedavnom primjeru iz Njemačke. Zbog blokade bolnice ransomwareom jedna bolesnica nije na vrijeme dobila potrebnu medicinsku pomoć, te je preminula.

FBI i dvije federalne agencije ovaj su tjedan upozorili kako imaju pouzdane informacije o povećanim prijetnjama američkim bolnicama i drugim pružateljima zdravstvenih usluga. Prema informacijama objavljenima u američkim medijima, već je napadnuto pet bolnica, a maliciozne grupe ruskog govornog područja u budućnosti mogle bi napasti stotine bolnica. Iako bi pomislili da su napadi možda povezani s nadolazećim izborima, dosadašnji podaci govore kako je napadačima na pameti samo jedno - profit.

Slika nije dostupna Interpol upozorava: Kriminalci iskorištavaju pandemiju COVID-19 za kibernetičke napade na veće žrtve

Charles Carmakal iz sigurnosne kompanije Mandiant ovaj je tjedan objavio dramatično upozorenje o najznačajnijoj sigurnosnoj prijetnji do sada u SAD-u, a s njim se složio i sigurnosni analitičar Alex Holden, koji je rekao da svjedočimo najvećim napadima takve vrste u SAD-u.

Izvor: AP News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti