Smrt zbog kibernetičkog napada na bolnicu? Hakerima prijeti optužnica za ubojstvo žene

Liječnicima nisu bili dostupni važni podaci te su hitne pacijente morali prebaciti u druge bolnice, a nažalost jedna žena nije izdržala te je umrla.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2020. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju na nepripremljenost bolnica na kibernetičke napade. Uređaji koji se koriste u bolnicama često su povezani s internetom te svaki hakerski napad može izazvati ozbiljne probleme i nemogućnost liječenja pacijenata. Upravo se to dogodilo prošli tjedan u Njemačkoj te je ransomware napad na bolnicu u Düsseldorfu završio tragično.

Ransomware (Foto: Getty Images) Garmin platio milijune dolara otkupnine hakerima za otključavanje podataka

Napad je počeo još prije više od tjedan dana nakon što su hakeri pronašli slabu točku često korištenom komercijalnom softveru, iako nije poznato o kojem je softveru riječ. Zbog kibernetičkog napada liječnicima i djelatnicima bolnice nisu bili dostupni važni podaci pa su hitne pacijente morali prebaciti u druge bolnice, dok su zakazane operacije odgođene.

Među pacijentima kojima je bilo potrebna hitna medicinska skrb bila je i jedna žena koju su morali prebaciti u drugu bolnicu udaljenu više od 30 kilometara, no nažalost nije izdržala do bolnice te je preminula. To je prva smrt koja se povezuje s ransomware napadima, a policijska istraga koja je u tijeku mogla bi rezultirati podizanjem optužnice protiv (nepoznatih) hakera za - ubojstvo. Naime, istraga bi trebala pokazati jesu li ransomware napad i vrijeme izgubljeno za transport pacijentice utjecali na njezinu smrt, a ako se pokaže da je to zaista tako, krivcima bi mogli biti proglašen haker ili hakeri koji su pokrenuli napad.

Slika nije dostupna Interpol upozorava: Kriminalci iskorištavaju pandemiju COVID-19 za kibernetičke napade na veće žrtve

Ransomware je tip napada u kojem napadači zaključaju računala te za njihovo otključavanje traže plaćanje otkupnine koja se najčešće plaća u bitcoinima. Takvi su napadi sve učestaliji, a iako su sve češće na udaru i bolnice, čini se kako u ovom slučaju bolnica ipak nije bila meta hakera. Naime, oni su napali Sveučilište u Düsseldorfu, no kako je bolnica dio šire mreže koja uključuje i sveučilište, blokirani su i njezini serveri. Nakon što je policija kontaktirala s hakerima, oni su im poslali ključeve za dekripciju te je bolnica brzo ponovno uspostavila kontrolu nad računalima.

Više informacija o napadu, kao i o tome jesu li hakeri (indirektno) krivi za smrt pacijentice trebalo bi biti poznato nakon istrage.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti