Sigurnosni stručnjaci godinama upozoravaju na nepripremljenost bolnica na kibernetičke napade. Uređaji koji se koriste u bolnicama često su povezani s internetom te svaki hakerski napad može izazvati ozbiljne probleme i nemogućnost liječenja pacijenata. Upravo se to dogodilo prošli tjedan u Njemačkoj te je ransomware napad na bolnicu u Düsseldorfu završio tragično.

Napad je počeo još prije više od tjedan dana nakon što su hakeri pronašli slabu točku često korištenom komercijalnom softveru, iako nije poznato o kojem je softveru riječ. Zbog kibernetičkog napada liječnicima i djelatnicima bolnice nisu bili dostupni važni podaci pa su hitne pacijente morali prebaciti u druge bolnice, dok su zakazane operacije odgođene.

Među pacijentima kojima je bilo potrebna hitna medicinska skrb bila je i jedna žena koju su morali prebaciti u drugu bolnicu udaljenu više od 30 kilometara, no nažalost nije izdržala do bolnice te je preminula. To je prva smrt koja se povezuje s ransomware napadima, a policijska istraga koja je u tijeku mogla bi rezultirati podizanjem optužnice protiv (nepoznatih) hakera za - ubojstvo. Naime, istraga bi trebala pokazati jesu li ransomware napad i vrijeme izgubljeno za transport pacijentice utjecali na njezinu smrt, a ako se pokaže da je to zaista tako, krivcima bi mogli biti proglašen haker ili hakeri koji su pokrenuli napad.

Ransomware je tip napada u kojem napadači zaključaju računala te za njihovo otključavanje traže plaćanje otkupnine koja se najčešće plaća u bitcoinima. Takvi su napadi sve učestaliji, a iako su sve češće na udaru i bolnice, čini se kako u ovom slučaju bolnica ipak nije bila meta hakera. Naime, oni su napali Sveučilište u Düsseldorfu, no kako je bolnica dio šire mreže koja uključuje i sveučilište, blokirani su i njezini serveri. Nakon što je policija kontaktirala s hakerima, oni su im poslali ključeve za dekripciju te je bolnica brzo ponovno uspostavila kontrolu nad računalima.

Više informacija o napadu, kao i o tome jesu li hakeri (indirektno) krivi za smrt pacijentice trebalo bi biti poznato nakon istrage.

Izvor: ZDnet