Interpol upozorava: Kriminalci iskorištavaju pandemiju COVID-19 za kibernetičke napade na veće žrtve

Kriminalci iskorištavaju strah i nesigurnost koju je stvorila pandemija COVID-19 i napadaju ključnu infrastrukturu.

Hina | 05.08.2020. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Internetski kriminalci koriste pandemiju koronavirusa kako bi premjestili mete kibernetičkih napada s pojedinaca i malih tvrtki na velike korporacije, vlade i ključnu infrastrukturu, objavio je u utorak Interpol.

Slika nije dostupna Microsoftova stručnjakinja upozorava: Kibernetički kriminalci prilagođavaju se svakoj situaciji, a žrtve često ni ne znaju da su postale - žrtve

Lozinka (Foto: Getty Images) Stručnjaci ostali šokirani: Na Dark Webu prodaje se čak 15 milijardi ukradenih lozinki

To međunarodno tijelo objavilo je da je nekoliko država prijavilo zlonamjerne programe (malware), napade na vlade, te na bolničku i medicinsku infrastrukturu, koji su već u problemima zbog zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.

Policijske istrage pokazuju da većina napadača ocjenjuje dosta precizno maksimalnu svotu koju može tražiti od napadnutih tvrtki i organizacija, kaže Interpol.

Kibernetički kriminalci razvijaju i jačaju napade alarmantnom brzinom, iskorištavajući strah i nesigurnost koji su uzrokovali socijalna i ekonomska situacija stvorena pandemijom COVID-19, upozorio je glavni tajnik Interpola Juergen Stock.

Slika nije dostupna Zbog kibernetičkog napada Garminovi sustavi danima nedostupni korisnicima

Lažne vijesti (Foto: Getty Images) Hakeri upadali na stranice medija i objavljivali lažne vijesti kako bi "diskreditirali NATO"

Organizacija je objavila da je daljnje povećanje stope kibernetičkog kriminala "vrlo vjerojatno u bliskoj budućnosti", posebno zbog ranjivosti koju uzrokuje rad od kuće.

Netočne informacije o COVID-19 također su razlog "rastuće zabrinutosti" u više od 20 posto zemalja koje su odgovarale na istraživanje o kibernetičkom kriminalu, dodaje Interpol.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti