Stručnjaci ostali šokirani: Na Dark Webu prodaje se čak 15 milijardi ukradenih lozinki

Korisnici bi se trebali zapitati koliko njima vrijede podaci koji se nalaze na njihovim profilima na društvenim mrežama? Ili koliko im je važan pristup njihovom bankovnom računu?

Martina Čizmić | 13.07.2020. / 14:57

Lozinka (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Nakon svakog upada hakera u neki sustav i krađe lozinki i korisničkih imena, stručnjaci za računalnu sigurnost upozoravaju da bi te lozinke trebalo promijeniti. No, tek rijetki korisnici to i naprava.

Stoga je činjenica da se na Dark Webu nalazi oko 15 milijardi ukradenih lozinki nešto što bi trebalo zabrinuti svakoga, a ne samo stručnjake za računalnu sigurnost. Ta brojka znači da su svakom stanovniku na Zemlji "ukradene" dvije lozinke.

Tim iz Digital Shadows Photon Research tijekom više od godinu dana istraživao je gdje se sve mogu pronaći lozinke koje su ukradene u nekom od hakerskih napada. Nakon prilično kopanja po Dark Webu, brojka do koje su došli zabrinula ih je sve.

U posljednje dvije godine, broj ukradenih lozinki porastao je za nevjerojatnih 300 posto, a od pronađenih 15 mlijardi lozinki, pet milijardi je jedinstveno. Upozoravaju kako je među pronađenim lozinkama nevjerojatan broj korisničkih imena i lozinki koji se povezuju sa društvenim mrežama, online bankarstvom i platformama za streaming glazbe.

Ovisno o tome koliko takvi podaci vrijede hakerima i kibernetičkim kriminalcima, formira se i njihova cijena. Tako u prosjeku ukradene lozinke stoje oko 15 dolara (oko 100 kuna). Podaci vezani uz internetsko bankarstvo prodaju se po cijeni od 71 do čak 500 dolara po lozinki (ovisno o tome koliko je sam račun vrijedan). Pristupni podaci za druge stranice poput društvenih mreža nešto su jeftiniji i mogu se nabaviti za manje od 10 dolara.

Korisnici bi se trebali zapitati koliko njima vrijede podaci koji se nalaze na njihovim profilima na društvenim mrežama? Ili koliko im je važan pristup njihovom bankovnom računu? Ovisno o tome trebali bi i voditi računa o sigurnosti svojih pristupnih podataka. Najmanje što mogu učiniti je redovito mijenjati lozinke, voditi računa da ne koriste iste lozinke za različite račune i, gdje god je to moguće, aktivirati dvostupanjsku autentifikaciju.

Izvor: TechTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti