Zbog kibernetičkog napada Garminovi sustavi danima nedostupni korisnicima

Iako su iz Garmina priznali da se radilo o kibernetičkom napadu, službeno nisu dali nikakve dodatne informacije o samom napadu.

Martina Čizmić | 28.07.2020. / 13:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki kibernetički napad u potpunosti je paralizirao poznatu tehnološku tvrtku Garmin, ali i zbunio milijune korisnika diljem svijeta.

Tijekom vikenda korisnici koji koriste Garminove usluge i servise javljali su probleme s uspostavljanjem veze i dohvaćanjem svojih podataka, a iz Garmina su potvrdili kako su se našli na udaru hakera te da su bili prisiljeni ugasiti pojedine servise kako bi zaustavili napad.

Tvrtka koja proizvodi nosive i GPS uređaje oglasila se u ponedjeljak istaknuvši kako su "bili žrtva kibernetičkog napada koji je zaključao neke njihove sustave". Kao posljedica tog napada, bilo je otežano korištenje njihovih internetskih usluga, aplikacija i komunikacija.

Nemamo nikakvih saznanja da su ikakvi korisnički podaci, uključujući i podatke o plaćanjima sa Garmin Paya, bili ukradeni ili izgubljeni, istaknuli su iz Garmina i tako barem malo umirili korisnike.

Dodali su kako će tijekom sljedećih nekoliko dana doći do normalizacije usluga, kako se sustavi budu vraćali u pogon.

Iako su iz Garmina priznali da se radilo o kibernetičkom napadu, službeno nisu dali nikakve dodatne informacije o samom napadu. Neki Garminovi zaposlenici medijima su otkrili kako se radilo o ransomware napadu koji je zaključao Garminove sustave i tražio otkupninu. Navodno je u pitanju bio ransomware WastedLocker, koji se često povezuje s ruskom hakerskom grupom Evil Corp i koristi za ciljane napade na kompanije ili sustave.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti