Umjesto masovnog zapošljavanja, strah od otkaza uoči Trumpova "Dana D"

TikTok je tijekom sljedećih nekoliko godina namjeravao povećati broj zaposlenika u SAD-u na 10 tisuća, no uz nesigurnost u vezi s budućnošću mreže, sadašnji su zaposlenici u strahu za svoja radna mjesta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2020. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve donedavno TikTok je bio u velikom naletu, broj korisnika konstantno je rastao, a mreža je zaludjela mlade i tinejdžere diljem svijeta. No onda se "ukazao" Trump, koji ju je proglasio opasnom za nacionalnu sigurnost uz sumnje da putem te mreže Kinezi špijuniraju Amerikance. Kinezima je dao rok do 15. rujna (koji je naknadno produžio do sredine studenog), do kada očekuje prodaju američkog odjela te mreže, a u suprotnom moglo bi doći do zabrane TikToka u SAD-u, tržištu na kojem imaju oko 100 milijuna korisnika.

Slika nije dostupna Trump naredio: TikTok ima 90 dana da proda svoju američku podružnicu

Prije nego što ih je stisnuo Trump, TikTok je imao velike planove za SAD. Kompanija trenutačno ima oko 1500 zaposlenih u SAD-u te su samo od početka pandemije zaposlili oko 1000 ljudi, dok su planovi za sljedećih nekoliko godina uključivali ukupno oko 10 tisuća zaposlenika, objavili su na Business Insideru. Jasno, proteklih tjedana situacija s planovima za zapošljavanje promijenila se te su iz kompanije najavili da će privremeno zaustaviti masovna zapošljavanja, dok se situacija ne riješi.

Iz ByteDancea, vlasnika TikToka, objavili su da su podigli tužbu protiv Trumpove odluke prema kojoj bi se, ako ne dođe do prodaje te mreže, zabranio TikTok u SAD-u. Zbog svega među zaposlenicima te mreže u Americi vlada velika neizvjesnost i nervoza te su u strahu za posao. Rok za prodaju koji im je dao Trump nazivaju "Danom D". Što će biti nakon tog datuma, nije poznato, odnosno nije poznato kakva će biti sudbina mreže ako do tada ne bude akvizicije. Hoće li doći do zabrane i može li zbog tužbe doći do pomicanja roka?

Slika nije dostupna ByteDance kreće u pravnu bitku: Podnose tužbu protiv Trumpovih odredbi o zabrani TikToka

Odgovore na ta pitanja mogli bismo saznati već tijekom sljedeća tri tjedna, nakon kojih bi TikTok mogao pasti u ruke Microsofta, Oraclea ili neke treće američke kompanije, a cifre koje se spominju kreću se od 10 pa čak do 50 milijardi dolara.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti