Američki senat donio odluku: ByteDance će TikTok ili prodati, ili će ta društvena mreža biti zabranjena u SAD-u

Kocka je bačena i američki Senat usvojio je zakon o zabrani TikToka, ako ga njegovi kineski vlasnici ne prodaju u zadanom roku. Ipak, prava legalna bitka za ostanak te društvene mreže u SAD-u, a vjerojatno i šire, tek počinje.

Branimir Vorša | 24.04.2024. / 09:50

TikTok (Foto: Afp)

Američki Senat donio je ključnu odluku koja je odjeknula diljem digitalnog krajolika, usvojivši zakon koji bi mogao preoblikovati budućnost TikToka, iznimno popularne platforme društvenih medija.

Prijedlog zakona, uključen u sveobuhvatni paket inozemne pomoći za Ukrajinu i Izrael, prisiljava TikTokovu kinesku matičnu kompaniju, ByteDance, da se odrekne kontrole nad platformom pod prijetnjom zabrane.

Društvena mreža TikTok - 2 Osnivač ByteDancea i TikToka odlučan: "Nećemo popustiti američkim pritiscima!"

U fazi kada zakon bude potpisan, obratit ćemo se sudu radi pravnog osporavanja, tvrdi Michael Beckerman, voditelj javne politike TikToka za američke kontinente.

Vješt manevar republikanaca u Kongresu

Odlučna akcija Senata, usvajanje zakona sa 79 glasova za i 18 protiv, postavlja pozornicu za očekivano potpisivanje od strane predsjednika Joea Bidena, zakazano za srijedu. Planiram pratiti kako se ovaj zakon provodi, obećao je američki senator Ron Wyden.

Taj zakonodavni manevar dolazi nakon strateškog poteza republikanaca u Zastupničkom domu, koji su vješto pridružili zakon o TikToku paketu inozemne pomoći s visokim ulozima, ubrzavajući donošenje njegove odluke u Kongresu. Pregovori u Senatu doveli su do revidirane verzije zakona, produživši ByteDanceov rok za prodaju TikToka sa šest mjeseci na devet, s mogućnošću produljenja od tri mjeseca ako su pregovori o prodaji u tijeku.

Zaštita TikTokova algoritma

Ono što je najvažnije, zakon ima za cilj zaštititi TikTokov algoritam, strogo čuvanu tajnu odgovornu za isporuku personaliziranog sadržaja milijunima korisnika širom svijeta.

Za ogromnu zajednicu kreatora TikTok sadržaja, čiji život ovisi o dosegu i angažmanu platforme, zakonodavstvo baca sjenu nesigurnosti. Zabrana TikToka bila bi izvanredan korak koji zahtijeva izvanredno opravdanje, tvrdi Becca Branum, zamjenica direktora Centra za demokraciju i tehnologiju sa sjedištem u Washingtonu.

Politička pozadina

Ipak, iza zakonodavne drame leži dublji geopolitički narativ, karakteriziran dugotrajnim dvostranačkim strepnjama zbog kineskog utjecaja i rizika za nacionalnu sigurnost. Kongres ne djeluje kako bi kaznio ByteDance, TikTok ili bilo koju drugu pojedinačnu tvrtku. Kongres djeluje kako bi spriječio strane protivnike da provode špijunažu, nadzor, zlonamjerne operacije, nanose štetu ranjivim Amerikancima, našim vojnicima i ženama te osoblju naše vlade SAD-a, predsjednica Senatskog odbora za trgovinu Maria Cantwell.

Početak dugog pravnog procesa

Influenceri (Foto: Getty Images) Industrija kreatora sadržaja na društvenim mrežama sve je primamljivija pojedincima koji ostaju bez posla, evo i zašto

U međuvremenu, dok se pravne bitke naziru na horizontu, TikTok se sprema osporiti zakon na sudu, nagovještavajući dugotrajnu borbu. Ovo je početak, a ne kraj ovog dugog procesa, napominje Beckerman.

Dok se prašina sliježe na Capitol Hillu, sudbina TikToka visi o koncu, s dalekosežnim implikacijama na digitalnu privatnost, slobodu izražavanja i geopolitičku dinamiku. Zakonodavna saga naglašava izazove balansiranja imperativa američke nacionalne sigurnosti i zaštite građanskih sloboda u sve složenijem i međusobno povezanom svijetu. Hoće li TikTok izaći neozlijeđen ili će doživjeti transformativni preokret, ostaje za vidjeti, ali jedno je jasno: bitka za TikTok je daleko od kraja.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti