Osnivač ByteDancea i TikToka odlučan: "Nećemo popustiti američkim pritiscima!"

Jasno je da Kina neće odobriti prodaju kineske tvrtke stranom vlasniku, jer bi to značilo da ključni TikTokovi algoritmi prelaze u strane ruke.

Martina Čizmić | 26.03.2024. / 14:00

Društvena mreža TikTok
Društvena mreža TikTok - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Koja će biti sudbina TikToka u SAD-u, ovisi koga pitate. Američka administracija odlučna je u tome da prisili ByteDance, kinesku tvrtku koja je vlasnik TikToka, da ju proda u američke ruke ili će nestati s američkog tržišta. No, Kinezima takav rasplet situacije ne pada na pamet.

TikTok Senat stisnuo kočnicu: Nećemo tako brzo i naglo raspravljati o TikToku

Kako piše Caixin Global, osnivač ByteDancea Zhang Yiming odlučan je u tome da TikTok ostane u kineskim rukama. Protivi se bilo kakvoj prodaji, a prema izvorima na koje se medij poziva, tvrtka ne traži nikakve potencijalne kupce, jer bi u konačnici, bilo kakvu prodaju trebala odobriti kineska regulatorna tijela.

No, jasno je da Kina neće odobriti prodaju kineske tvrtke stranom vlasniku, jer bi to značilo da ključni TikTokovi algoritmi prelaze u strane ruke.

Podsjetimo, trakavica oko TikToka i njegove prodaje američkim investitorima traje još od 2019. godine, kad je tadašnji američki predsjednik Donald Trump pokušao prisiliti TikTok da svoju američku podružnicu proda američkim tvrtkama. Iako je nekoliko godina vladalo zatišje, sad se cijela stvar ponovno aktualizirala.

Mark Zuckerberg Dok je TikTok u problemima, konkurenti slave: Evo tko bi mogao profitirati zabranom popularne platforme

Dodajmo i to da TikTok ima oko 170 milijuna korisnika samo u SAD-u, koji se neće baš tako lako pomiriti s eventualnim nestankom te društvene mreže s američkog tržišta.

Izvor: Caixin Global

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti