Hoće li zabrana TikToka u SAD-u ugroziti Prvi amandman i slobodu govora?

Neki progresivni demokrati također su izrazili zabrinutost zbog slobode govora ako bi se zabranio TikTok i umjesto toga su tražili postrožavanje regulativa o privatnosti podataka.

Hina | 22.04.2024. / 08:08

TikTok (Foto: Afp)

 TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.

Zastupnički dom usvojio je zakon s 360 glasova za i 58 glasova protiv. Zakon sada ide u Senat gdje će u narednim danima doći na izglasavanje. Predsjednik Joe Biden prethodno je rekao da će potpisati zakon.

Potez uključivanja TikToka u širi paket pomoći stranim zemljama mogao bi ubrzati proces potencijalne zabrane nakon što je raniji izdvojeni prijedlog zakona bio zapeo u Senatu.

Neumjesno je da Zastupnički dom još jednom koristi pokriće važne inozemne i humanitarne pomoći da još jednom progura zakon o zabrani koji bi pogazio prava slobodnog govora 170 milijuna Amerikanaca, priopćio je TikTok.

Društvena mreža TikTok - 2 Osnivač ByteDancea i TikToka odlučan: "Nećemo popustiti američkim pritiscima!"

Mnogi američki zastupnici iz Republikanske i Demokratske stranke, kao i Bidenova administracija, tvrde da TikTok predstavlja nacionalni rizik jer Kina može primorati tvrtku da podijeli podatke svojih 170 milijuna američkih korisnika. TikTok inzistira da nikad nije dijelio američke podatke i da nikad i neće.

Demokratski senator Mark Warner, predsjednik Obavještajnog odbora Senata, rekao je u nedjelju da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok kao propagandni alat.

Mnogi mladi ljudi dolaze do vijesti na TikToku, pomisao da bismo Komunističkoj stranci dali ovakav propagandni alat, kao i mogućnost uzimanja osobnih podataka 170 milijuna Amerikanaca, predstavlja nacionalni sigurnosni rizik, rekao je CBS Newsu.

Neki progresivni demokrati također su izrazili zabrinutost zbog slobode govora ako bi se zabranio TikTok i umjesto toga su tražili postrožavanje regulativa o privatnosti podataka.

Zastupnik iz redova demokrata, Ro Khanna, rekao je u nedjelju da smatra da zabrana TikToka neće preživjeti pravno propitkivanje na sudovima, navodeći ustavnu zaštitu slobode govora.

TikTok Senat stisnuo kočnicu: Nećemo tako brzo i naglo raspravljati o TikToku

Mislim da to ne može proći kraj Prvog amandmana, rekao je u intervjuu ABC Newsu. Zastupnički dom glasao je 13. ožujka da omogući ByteDanceu šest mjeseci da proda svoj američki udio ili da se suoči sa zabranom. Zakon izglasan u subotu daje rok od devet mjeseci koji se može produžiti za dodatna tri mjeseca ako se predsjednik mreže odluči na prodaju.

TikTok je također bio tema razgovora između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ranije ovaj mjesec. Bijela kuća kaže da je Biden izrazio američku zabrinutost glede vlasništva aplikacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti