ByteDance kreće u pravnu bitku: Podnose tužbu protiv Trumpovih odredbi o zabrani TikToka

Iako se bore protiv američke odluke, nastavljaju s pregovorima o prodaji potencijalnim kupcima.

Hina | 23.08.2020. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Društvena mrežna platforma TikTok najavila je da u ponedjeljak planira podnijeti tužbu protiv izvršnog naloga predsjednika Donalda Trumpa kojim se zabranjuju transakcije s tom aplikacijom, a isto su zasebno u nedjelju najavili i iz TikTokove matične kompanije, kineskog ByteDancea, objavio je Reuters.

Iz TikToka su tim povodom, kako prenosi Reuters, rekli da su pokušavali surađivati sa američkom upravom gotovo godinu dana, ali da su se suočili s "nedostatkom odgovarajućeg procesa" i da vlada nije obraćala pažnju na činjenice.

Da osiguramo da se vladavina zakona ne odbaci i da se s našom tvrtkom i korisnicima postupa pošteno, nemamo drugog izbora nego osporiti izvršni nalog putem pravosudnog sustava, naveli su u objavi iz te tvrtke.

Slika nije dostupna Trump naredio: TikTok ima 90 dana da proda svoju američku podružnicu

Slika nije dostupna U TikToku šokirani Tumpovom odredbom: "Borit ćemo se da se prema našoj tvrtki i našim korisnicima postupa pošteno, ako treba i na sudu"

I vlasnik TikToka, kineska tehnološka kompanija ByteDance u nedjelju je u zasebnoj objavi najavila da će službeno podnijeti tužbu protiv Trumpove administracije u ponedjeljak, 24. kolovoza.

Američki predsjednik Donald Trump je 14. kolovoza izdao izvršnu naredbu kojom je ByteDanceu dao rok od 90 dana za "oslobađanje američkih operacija TikTok-a".

Istodobno je objavljeno i da ByteDance "napreduje u razgovorima s potencijalnim kupcima, uključujući Microsoft i Oracle".

Iako je TikTok, kako piše Reuters, "najpoznatiji po kratkim videozapisima ljudi koji plešu i viralno djeluju među tinejdžerima, američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi se tim putem informacije o korisnicima mogle prenijeti kineskoj vladi".

Bijela kuća, kako zaključuje Reuters u nedjelju ujutro, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti