Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je priopćilo da se odlučno protivi izvršnoj uredbi koju je u četvrtak objavio američki predsjednik Donald Trump zabranivši američke transakcije s kineskim vlasnicima aplikacije za razmjenu poruka WeChat i aplikacije za dijeljenje videozapisa TikTok.

Slika nije dostupna Trump potpisao uredbu kojom se Amerikancima zabranjuju transakcije s ByteDanceom, ali ne odmah

Slika nije dostupna Kina poručuje: Nećemo prihvatiti američku "krađu" TikToka

Kina će braniti legitimna prava i interese kineskih tvrtki, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na konferenciji za novinare.

Predstavnici TikToka u petak su kazali da su "šokirani" izvršnom uredbom Donalda Trumpa o zabrani aplikacije za dijeljenje videozapisa te da bi to moglo dovesti i do američkog suda kako bi se zajamčilo da se prema njima postupa pošteno.

Iskoristit ćemo sve dostupne nam pravne lijekove da bismo zajamčili primjenu zakona, kao i da se prema našoj tvrtki i našim korisnicima postupa pošteno. Ako tako ne postupi američka administracija, postoje američki sudovi, stoji na internetskoj stranici TikToka.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je potpisao izvršnu uredbu kojom se svim američkim građanima zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom tvrtkom ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok, a ona stupa na snagu za 45 dana.

Prema uredbi, TikTok se smatra "prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće korištenjem aplikacije.

Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja prijetnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca, stoji u uredbi. Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mjere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost.

Slika nije dostupna Trump: Nemam ništa protiv toga da Microsoft preuzme TikTok, dobit ćemo mnogo novca od toga

Uredba je uslijedila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupnje američkog ogranka TikTokovih operacija od tvrtke ByteDance te je odredila 45-dnevni rok za sklapanje posla.

Trump je podržao potez softverskog diva čije je sjedište u Seattleu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju