Trump potpisao uredbu kojom se Amerikancima zabranjuju transakcije s ByteDanceom, ali ne odmah

TikTok se smatra "prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti te se u uredbi upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće korištenjem aplikacije.

Hina/M.Č. | 07.08.2020. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se svim američkim građanima zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom tvrtkom ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok, a ona stupa na snagu za 45 dana.

Prema uredbi objavljenoj u četvrtak, TikTok se smatra "prijetnjom" nacionalnoj sigurnosti te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće korištenjem aplikacije.

Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja prijetnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca, stoji u uredbi. Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mjere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost.

Uredba je uslijedila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupnje američkog ogranka TikTokovih operacija od tvrtke ByteDance te je odredio 45-dnevni rok za sklapanje posla.

Trump je podržao potez softverskog diva čije je sjedište u Seattlu.

Nije samo TikTok na tapeti

Trump je sličnu odredbu potpisao i za Tencent, jednu od najvećih kineskih kompanija koja u svom vlasništvu ima aplikaciju WeChat.

I dok se Bijela kuća svim sredstvima trudi zabraniti kineske aplikacije, stručnjaci za kibernetičku sigurnost ističu kako stvari nisu baš tako crno-bijele. Prije svega, do sad nije otkriveno da kineske kompanije omogućuju kineskoj vladi pristup korisničkim podacima.

Iako je TikTok izdvojen u ovoj izvršnoj odredbi, njihovo prikupljanje i dijeljenje podataka zapravo je standardna praksa u industriji, upozorila je profesorica etike tehnologije sa Sveučilišta Notre Dame, Kristen Martin za NBC.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti