Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak da se ne protivi tome da Microsoft Corp preuzme američke operacije TikToka te je najavio da će zabraniti njegov servis u SAD-u ne dođe li do prodaje do 15. rujna.

Ove su najave uslijedile nakon što je Trump u petak objavio da planira zabraniti američke operacije te kineske videoaplikacije nakon odbijanja moguće prodaje Microsoftu.

Trumpova današnja objava potvrđuje izvješće koje je Reuters prenio u nedjelju da se Trump složio dati tvrtki ByteDance 45 dana za pregovore o prodaji popularne aplikacije Microsoftu.

Trump je također rekao da će američko ministarstvo financija dobiti mnogo novca od te prodaje, no nije jasno kako će se to dogoditi.

Microsoft je u nedjelju objavio da razgovarao s Trumpom i da je spreman nastaviti razgovore o prodaji TikToka u SAD-u.

Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave potpore Microsoftovoj akviziciji TikTokovih operacija u SAD-u.

Neki kongresni dužnosnici zabrinuti su zbog mogućeg negativnog utjecaja Trumpove zabrane TikToka na mlade glasače, s obzirom na to da aplikacija ima 100 milijuna korisnika u SAD-u.

Microsoft i  TikTokova tvrtka vlasnica ByteDance obavijestili su američku vladu o namjeri da istraže preliminarni prijedlog Microsofta da kupi TikTokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Američki dužnosnici navode da TikTok predstavlja nacionalni rizik zbog osobnih podataka s kojima raspolaže. TikTokov izvršni direktor Kevin Mayer objavio je prošlog tjedna na blogu da je tvrtka odlučna slijediti američke zakone i da je dopustila stručnjacima uvid u svoje operacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju