Nizozemska vlada prijeti napuštanjem Facebooka zbog zabrinutosti za privatnost podataka

Nizozemska vlada razmišlja o ukidanju svojih stranica na Facebooku zbog problema sa zaštitom podataka, što je izazvalo raspravu o privatnosti i transparentnosti podataka korisnika te društvene mreže.

Branimir Vorša | 20.04.2024. / 10:21

Facebook
Facebook (Foto: Afp)

Nizozemska vlada suočava se s ključnom odlukom u vezi s mogućim prestankom korištenja Facebook stranica, naglašavajući širu zabrinutost oko zaštite podataka i praksi ciljanja korisnika.

Izražavajući hitnost, Alexandra van Huffelen, nizozemska državna tajnica za digitalna pitanja, naglasila je potrebu rješavanja problema s Metom prije ljetne stanke. Želim što je prije moguće, najkasnije prije ljetne stanke, jasnoću od Mete kako će odgovoriti na našu zabrinutost, poručila je.

Ako te zabrinutosti potraju, nizozemska vlada bi mogla biti prisiljena prekinuti svoje aktivnosti na Facebook stranicama, dodala je Van Huffelen.

Nizozemsko tijelo za zaštitu podataka preporučilo je da se Facebook stranice više ne koriste zbog nesigurnosti oko obrade podataka i transparentnosti. U dopisu od 26. ožujka, to nadležno tijelo je istaknulo nužnost većeg uvida u obradu podataka na platformi.

Zabrinutost oko korištenja Facebook stranica nizozemske vlade prvi put je izražena prije dvije godine, s prethodnom procjenom koja je istaknula značajne rizike za zaštitu podataka.

Van Huffelen se uključila u tekuće razgovore s Metom kako bi riješila te probleme, unatoč neslaganjima oko procjene. Matthew Pollard, glasnogovornik Mete, ponovio je predanost tvrtke poštivanju regionalnih zakona i izrazio spremnost na suradnju s nizozemskom vladom kako bi se osigurala ispravna upotreba društvenih medija u komunikacijske svrhe.

U osnovi se ne slažemo s procjenom koja podupire ovaj savjet, koja je pogrešna s obzirom na činjenice i pokazuje temeljno nerazumijevanje o tome kako naši proizvodi rade, izjavio je Pollard.

Van Huffelen je istaknula važnost nastavka dijaloga za pronalaženje zajedničkih točaka. Obećala je nastaviti razgovore s Metom kako bi odgovorila na zabrinutosti i osigurala usklađenost s propisima o zaštiti podataka uz održavanje učinkovitih komunikacijskih kanala putem platformi društvenih medija.

Izvor: Politico
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti