Upozorenje iz Njemačke: Jedan ruski softver koji mnogi koriste na svojim računalima mogao bi otvoriti put špijunima

Ruska kompanija Kaspersky poznata je po svom antivirusnom softveru, no iz njemačke vlade smatraju kako bi putem njihovih programa Rusi mogli špijunirati korisnike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2022. / 11:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S ratom koji je prije dvadesetak dana započeo u Ukrajini, porastao je i broj kibernetičkih prijetnji. Dok se oružani sukobi vode unutar granica Ukrajine, kibernetički sukobi granice ne poznaju te su ugroženi svi internetski korisnici.

Sigurnosni stručnjaci zato pozivaju korisnike na oprez, a ovaj tjedan iz njemačke vlade posebno su upozorili na opasnost od antivirusnih proizvoda Kasperskog.

Slika nije dostupna Bivši šef Googlea: Tehnološke kompanije trebale bi surađivati s vladama i jačati nacionalnu sigurnost

Razlog zbog kojeg bi korisnici trebali izbjeći korištenje njihovog softvera jest što oni uključuju link na servere Kasperskog. Problem je, kako tvrde u njemačkoj agenciji za kibernetičku sigurnost (BSI), što bi ruski špijuni povezanost računala s ruskim serverima mogli iskoristiti za pristup računalnim sustavima pojedinaca, kompanija i svih koji koriste usluge te tvrtke, pri čemu čak niti u Kasperskom možda neće biti svjesni da se njihov softver iskorištava za ilegalne kibernetičke aktivnosti.

Također, kako naglašavaju iz BSI-a, ne isključuje se niti mogućnost da ruske IT kompanije budu prisiljene protiv svoje volje sudjelovati u ofenzivnim kibernetičkim operacijama, kao što i one mogu biti hakirane te iskorištene kao alat za napad na vlastite korisnike.

Slika nije dostupna Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Iz Kasperskog odbacuju navedene optužbe iz Njemačke te kažu kako su sve važne operacije prebacili u Švicarsku, a da je korisnicima osigurana najveća razina sigurnosti. Naglašavaju kako su oni privatna globalna kompanija koja nema nikakve veze s ruskom ili bilo kojom drugom vladom. Komentirali su i rat koji bjesni u Ukrajini - kažu da “rat za nikoga nije dobar” te vjeruju kako je za rješavanja konflikata i problema jedino rješenje mirni dijalog.

Izvor: Wall Street Journal


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti