Ukrajinci su počeli koristiti kontroverznu američku tehnologiju prepoznavanja lica

Stručnjaci upozoravaju da, jednom kada se ta tehnologija počne koristiti u ratnim zonama, više nema kontrole oko načina na koji će se upotrebljavati i zloupotrebljavati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2022. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se NATO, zbog straha od izbijanja novog katastrofalnog globalnog sukoba, ne želi uključiti u rat u Ukrajini, brojne države pokušavaju pomoći ukrajinskoj vojsci i narodu na različite načine - šaljući im naoružanje, humanitarnu pomoć, pomažući izbjeglicama itd. Ukrajini je nedavno pomoć ponudila i kompanija Clearview AI koja razvija kontroverznu tehnologiju za prepoznavanje lica.

  Slika nije dostupna Američka kompanija želi se dokopati fotografija lica gotovo svih ljudi na svijetu

Prema pisanju Reutersa, prvi čovjek te tvrtke Hoan Ton-That poslao je pismo Kyjevu nudeći im svoju tehnologiju te je nedugo nakon toga ukrajinsko ministarstvo obrane već počelo s njenim korištenjem. Očekuje se kako će uskoro i druga ministarstva ukrajinske vlade početi s njenim korištenje, a u koje svrhe ministarstvo obrane koristi tehnologiju, nije poznato, rekao je Ton-That.

Ova tehnologija prepoznavanja lica kontroverzna je zato što koristi fotografije korisnika koje su javno dostupne na internetu i na društvenim mrežama, a u nekim zemljama proglašena je protuzakonitom, dok je u SAD-u protiv Clearview AI-a podignuta tužba zbog kršenja privatnosti korisnika. Također, iz Facebooka, odnosno Mete zatražili su od tvrtke da prestanu koristiti fotografije njihovih korisnika, no iz Clearviewa brane se kako se koriste istom taktikom kao i Google - samo pretražuju javno dostupne podatke.

Kao što koriste slike objavljene na Facebooku, tako koriste i slike s tzv. ruskog Facebooka, društvene mreže VKontakte, s kojeg koriste oko 2 milijarde fotografija za prepoznavanje lica.

Ton-That smatra kako bi njihova tehnologija mogla pomoći u ratu na nekoliko načina - za prepoznavanje poginulih osoba, kao pomoć pri ujedinjavanju obitelji izbjeglica, ali i kao alat za identifikaciju i prepoznavanje ruskih špijuna i lažnih objava na društvenim mrežama.

Jedan od problema tehnologije je što nije savršena, odnosno može pogriješiti prilikom identifikacije osoba, a samo jedna takva greška u ratnoj situacija može imati tragičan ishod. Npr. ako ukrajinske civile greškom označi kao ruske agente.

  Slika nije dostupna Facebook ukida sustav prepoznavanja lica za više od milijardu ljudi: "Vjerujemo da je to prikladno"

Šef te tvrtke zato naglašava kako se Clearview AI ne bi trebao koristiti kao jedini izvor identifikacije te kako ne želi da se ta tehnologija koristi za kršenje Ženevske konvencije, no kako je to komentirao Albert Fox Cahn, izvršni direktor projekta za kontrolu tehnologije nadzora - jednom kada se ta tehnologije počne koristiti u ratnim zonama, više nema kontrole oko načina na koji će se upotrebljavati i zloupotrebljavati.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti