Kršenje ljudskih prava: Nevin završio u zatvoru zbog pogreške tehnologije za prepoznavanje lica

Ponovno se pokazala nesavršenost tehnologije za prepoznavanje lica zbog koje je jedan Amerikanac proveo 10 dana u zatvoru, uključujući i tjedan dana u samici.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.12.2020. / 11:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija prepoznavanja lica daleko je od savršene. Iako u velikom broju slučajeva može bez problema prepoznati osobe na slikama ili nadzornim kamerama, svaka pogreška tehnologije može imati jako ozbiljne posljedice, što su neki već osjetili na svojoj koži. Jedna od žrtava krive procjene umjetne inteligencije i prepoznavanja lica jest Nijeer Parks koji je prošle godine proveo deset dana u zatvoru, uključujući i tjedan dana u samici.

Slika nije dostupna Ovo više nije samo fikcija iz krimi serija i filmova: Umjetna inteligencija može rekonstruirati lice osobe iz svega desetak piksela

On je uhićen nakon što je tehnologija njegovo lice iz policijske baze podataka povezala s licem osobe na vozačkoj dozvoli koja je tražena zbog krađe u jednoj trgovini u Woodbridgeu. Osumljičeni muškarac policiji je kao dokument prepoznavanja dao lažnu vozačku dozvolu, a kada su mu u džepu pronašli paketić marihuane, pobjegao je s unajmljenim automobilom i pri tome zamalo udario policajca. U bijegu je ipak ostavio vozačku sa svojom fotografijom, a tehnologija prepoznavanja lica iz baze podataka osobnih iskaznica kao osobu sa slike identificirala je Parksa.

Slika nije dostupna Tehnološke kompanije pokazale policiji palac dolje: Neće im prodavati tehnologiju za prepoznavanje lica

On je već dva puta osuđivan zbog kaznenih djela vezanih uz drogu te mu je zbog eventualnog trećeg kaznenog djela prijetila duga zatvorska kazna. Nakon uhićenja tvrdio je da nikada nije niti vozio automobil, niti je ikada u životu bio u gradu Woodbridgeu, što je, srećom za njega, uspio i dokazati. Naime, u trenutku krađe uplaćivao je novac u jednoj ljekarni udaljenoj 50-ak km od Woodbridgea. Za svoju obranu potrošio je oko 5 tisuća dolara te se sada odlučio na tužbu protiv grada u kojem je uhićen i tamošnje policijske postaje za pogrešno uhićenje i pritvor te za kršenje ljudskih prava.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti