Revolucionarno: Američki znanstvenici pomoću AI-ja napravili sustav koji može prepoznati lice iz neprepoznatljive fotografije

Znanstvenici su dokučili kako da nešto što smo gledali samo u serijama i na filmovima postane stvarnost. Pronašli su način kako pretvoriti izrazito pikseliziranu fotografiju lica u fotografiju visoke razlučivosti. I tome im je, naravno, pomogla umjetna inteligencija.

Branimir Vorša | 16.06.2020. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Duke u SAD-u osmislio je algoritam sposoban napraviti slike realističnih lica iz potpuno zamućenih i neprepoznatljivih fotografija ljudi. Da je riječ o revolucionarnom koraku, govori i činjenica da je taj algoritam čak osam puta uspješniji u pretvaranju mutnih i pikseliziranih fotografija lica u fotografije visoke razlučivosti od drugih metoda.

Nikad prije nisu kreirane super-rezolucijske fotografije na ovoj rezoluciji i s ovoliko detalja, ističe Cynthia Rudin, računalna znanstvenica sa spomenutog sveučilišta i voditeljica studije.

Slike koje je napravio njihov algotiram, ne predstavljaju prave osobe, već lica mogućih stvarnih osoba. Zbog te činjenice njihov se algoritam ne može koristiti za identificiranje ljudi iz fotografija niske rezolucije koje snimaju nadzorne kamere.

Rudin i njezin tim sustav su nazvali PULSE (Photo Upsampling via Latent Space Exploration), a taj je sustav sposoban za čak 64 puta povećati rezoluciju originalne mutne fotografije.

PULSE algoritam uspijeva postići tako nevjerojatnu oštrinu kao krajnji rezultat na način da dekonstruira fotografije visoke razlučivosti koje su slične originalnoj fotografiji niske razlučivosti, jednom kad se njihova razlučivost ksnizi na sličnu razinu onoj originalne fotografije.

TIm procesom, dijelovi lica koji se inače uopće ne vide na fotografijama niske rezolucije ili zamućenim fotografijama, poput trepavica, zubi i bora, sad postaju vidljivi.

Umjesto da počne od fotografije niske razlučivosti i polako dodaje detalje, PULSE prebire po dostupnim fotografijama visoke razlučivosti te traži slike čija se smanjena razlučivost podudara s niskom rezolucijom originala, stoji u studiji.

Naša metoda nadmašuje najmodernije metode u kvaliteti percepcije na visokim rezolucijama i faktoru veličine koji prije nisu bili mogući, dodaje se u toj studiji.

No to nije sve, jer se u teoriji ista metoda može primijeniti na fotografije niske razlučivosti bilo čega, od mikroskopskih detalja do astronomskih promatranja i satelitskih slika.

To zapravo znači da je ovom metodom moguće dobiti fotografiju visoke rezolucije udaljenih planeta i zvjezdanih sustava.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti