Facebook ukida sustav prepoznavanja lica za više od milijardu ljudi: "Vjerujemo da je to prikladno"

Facebook je u utorak objavio da ukida svoj sustav prepoznavanja lica koji automatski identificira korisnike na fotografijama i video snimkama, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korištenja takve tehnologije.

Hina | 03.11.2021. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju upotrebu te tehnologije, napisao je u blogu Jerome Pesenti, potpredsjednik Facebooka zadužen za umjetnu inteligenciju. Usred ove stalne neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva prikladno.

Kompanija, koja se prošlog tjedna preimenovala u Meta Platforms, navela je da je više od trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promjena će sada izbrisati predloške za prepoznavanje lica više od milijarde ljudi.

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do prosinca, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Facebook je dodao da njegov alat koji stvara opise slika za slabovidne osobe više neće uključivati ​​imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionirati normalno.

Uklanjanje prepoznavanja lica dolazi nakon što se najveća društvena online platforma na svijetu, ali i cijela tehnološka industrija suočila s upozorenjima i kritkama da bi ta tehnologija mogla lažno identificirati ljude kao sudionke zločina ili dati prednost bijelim licima u odnosu na osobe drugih rasa.

Facebook je također pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zlouporaba na svojim platformama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti