Bivši šef Googlea: Tehnološke kompanije trebale bi surađivati s vladama i jačati nacionalnu sigurnost

Schmidtovo razmišljanje ne dijele zaposlenici tehnoloških kompanija koji su u nekoliko navrata prosvjedovali zbog ugovora između njihovih kompanija, među kojima je i Google, i vlade SAD-a.

Martina Čizmić | 15.03.2022. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rat u Ukrajini pokazat će tehnološkim kompanijama zašto je nacionalna sigurnost važna i zašto je nužno da ju one podupiru, uvjeren je bivši šef Googlea Eric Schmidt u razgovoru za CNBC.

Rat će pomoći učvrstiti razumijevanje tehnoloških kompanija zašto je nacionalna sigurnost važna, dodao je.

Brad Smith (Foto: AFP) Microsoftov predsjednik tvrdi: Kibernetički prostor postao je novo ratište

CEO Microsofta Satya Nadella (Foto: AFP) Microsoftov šef brani posao s Pentagonom: Nećemo uskratiti tehnologiju onima koji brane našu zemlju

Schmidt je inače poznat kao zagovornik suradnje s vladom i jačanja nacionalne sigurnosti. Čak je 2016. preuzeto ulogu tehničkog savjetnika u Pentagonu.

Ako ste prije 10 godina mislili da je rat stvar prošlosti, da ne moramo jačati vojsku kako bi se zaštitili - možda ste rekli 'Ne moramo raditi za vladu, ne moramo se fokusirati na ove stvari'. No, mislim da to nije baš točno. Trebamo snažnu nacionalnu sigurnost u našoj zemlji i tehnološka industrija joj treba dati podršku, smatra Schmidt.

No, Schmidtovo razmišljanje ne dijele zaposlenici tehnoloških kompanija koji su u nekoliko navrata prosvjedovali zbog ugovora između njihovih kompanija, među kojima je i Google, i vlade SAD-a.

Pentagon (AFP) Zaposlenici Googlea daju otkaze zbog suradnje s Pentagonom

Sundar Pichai (Foto: AFP) Google isključuje mogućnost upotrebe umjetne inteligencije u oružanim sustavima

U svjetlu rata u Ukrajini, gdje su tehnološke tvrtke dale svoj obol podržavajući ukrajinske obrambene napore, a istovremeno blokirajući svoje usluge u Rusiji, Schmidt ističe da je to vratilo Rusiju "u 1980. kad su se dijelili bonovi za hranu i čekalo u dugim redovima".

Mislim da bi bilo bolje da smo nastavili informirati ruske građane, kako bi mogli vidjeti što propuštaju, smatra Schmidt.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti