Važno otkriće: Omega-3 kiseline smanjuju rizik od smrti od COVID-19

Dosad se samo teoretiziralo o pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina kod COVID-19 pacijenata, no znanstvenici su prvi put u pilot-studiji otkrili i prve dokaze toga.

Branimir Vorša | 26.01.2021. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Postoji nekoliko tekstova u medicinskoj literaturi koji teoretiziraju da bi omega-3 masne kiseline trebale imati pozitivan učinak kod pacijenata oboljelih od COVID-19, no sve dosad nije postojala službeno objavljena znanstvena studija koja bi poduprla te teorije.

U spomenutoj studiji sudjelovalo je 100 pacijenata koji su u bolnicu primljeni s COVID-19 i čiji su uzorci krvi pohranjeni. Tim pacijentima su napravljene kliničke prognoze te im je krv analizirana na omega-3 indeks (O3I). Četrnaest od navedenih 100 pacijenata preminulo je od COVID-19.

Ukupan broj pacijenata podijeljen je u četiri skupine prema razini njihova O3I. Kod četvrtine pacijenata s najvećim O3I (više od 5,7 posto) od COVID-19 preminuo je tek jedan pacijent, dok je preostalih 13 pacijenata koji su preminuli od COVID-19 u preostale tri skupine, imalo O3I u krvi manji od 5,7 posto.

U regresivnoj analizi koja je prilagođena prema dobi i spolu, studija je pokazala da pacijenti koji pripadaju četvrtini s najvišim O3I imaju čak 75 posto manji rizik od smrti od COVID-19, odnosno oko četiri puta manje šanse umrijeti od te bolesti od pacijenata s manjim O3I.

Dok nismo ispunili standard statistički bitnog praga, ova pilot-studija, zajedno s čitavim nizom dokaza vezanih za protuupalne učinke EPA i DHA, snažno sugerira da ove nutritivno dostupne masne kiseline pomažu smanjiti rizik od teških oblika COVID-19 kod pacijenata. Veće studije su očito potrebne kako bi se potvrdila ova otkrića, ističe Arash Asher, voditelj studije.

Stručnjak za omega-3, James H. O'Keefe Jr., iz Instituta za srce Saint Luke's Mid America u Kansas Cityju, koji je isto tako sudjelovao u studiji povezao je prednosti veće razine omega-3 masnih kiselina u krvi s obuzdavanjem takozvane citokinske oluje, koja je odgovorna za teške oblike COVID-19 bolesti.

Omega-3 masne kiseline (DHA i EPA) imaju potentnu protuupalnu aktivnost i ova pilot studija daje sugestivne dokaze da te masne kiseline mogu prigušiti citokinsku oluju izazvanu s COVID-19 bolesti, kaže.

Cilj navedenog tima znanstvenika jest prikupiti još sredstava te proširiti istraživanje provedeno u pilot studiji.

Studija je objavljena 20. siječnja u znanstvenom časopisu Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti