Važno otkriće: Omega-3 kiseline smanjuju rizik od smrti od COVID-19

Dosad se samo teoretiziralo o pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina kod COVID-19 pacijenata, no znanstvenici su prvi put u pilot-studiji otkrili i prve dokaze toga.

Branimir Vorša | 26.01.2021. / 16:02 komentari
Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Postoji nekoliko tekstova u medicinskoj literaturi koji teoretiziraju da bi omega-3 masne kiseline trebale imati pozitivan učinak kod pacijenata oboljelih od COVID-19, no sve dosad nije postojala službeno objavljena znanstvena studija koja bi poduprla te teorije.

tri vijesti o kojima se priča Žena spava u kravetu, ilustracija Za sve koji žive u gradovima Spavajte u mraku, zaštitite srce: Znanstvenici upozoravaju na skrivenu prijetnju Anatomski prikaz srca, ilustracija Istraživanje pokazalo Ova jednostavna svakodnevna hrana može potiho ojačati zdravlje vašeg srca Iznenađenje na ekranu, ilustracija Dobro čitajte što piše Oprez! Ugledate li ovo upozorenje na Gmailu, vjerojatno vas pokušavaju hakirati

U spomenutoj studiji sudjelovalo je 100 pacijenata koji su u bolnicu primljeni s COVID-19 i čiji su uzorci krvi pohranjeni. Tim pacijentima su napravljene kliničke prognoze te im je krv analizirana na omega-3 indeks (O3I). Četrnaest od navedenih 100 pacijenata preminulo je od COVID-19.

Ukupan broj pacijenata podijeljen je u četiri skupine prema razini njihova O3I. Kod četvrtine pacijenata s najvećim O3I (više od 5,7 posto) od COVID-19 preminuo je tek jedan pacijent, dok je preostalih 13 pacijenata koji su preminuli od COVID-19 u preostale tri skupine, imalo O3I u krvi manji od 5,7 posto.

U regresivnoj analizi koja je prilagođena prema dobi i spolu, studija je pokazala da pacijenti koji pripadaju četvrtini s najvišim O3I imaju čak 75 posto manji rizik od smrti od COVID-19, odnosno oko četiri puta manje šanse umrijeti od te bolesti od pacijenata s manjim O3I.

Dok nismo ispunili standard statistički bitnog praga, ova pilot-studija, zajedno s čitavim nizom dokaza vezanih za protuupalne učinke EPA i DHA, snažno sugerira da ove nutritivno dostupne masne kiseline pomažu smanjiti rizik od teških oblika COVID-19 kod pacijenata. Veće studije su očito potrebne kako bi se potvrdila ova otkrića, ističe Arash Asher, voditelj studije.

Stručnjak za omega-3, James H. O'Keefe Jr., iz Instituta za srce Saint Luke's Mid America u Kansas Cityju, koji je isto tako sudjelovao u studiji povezao je prednosti veće razine omega-3 masnih kiselina u krvi s obuzdavanjem takozvane citokinske oluje, koja je odgovorna za teške oblike COVID-19 bolesti.

Omega-3 masne kiseline (DHA i EPA) imaju potentnu protuupalnu aktivnost i ova pilot studija daje sugestivne dokaze da te masne kiseline mogu prigušiti citokinsku oluju izazvanu s COVID-19 bolesti, kaže.

Cilj navedenog tima znanstvenika jest prikupiti još sredstava te proširiti istraživanje provedeno u pilot studiji.

Studija je objavljena 20. siječnja u znanstvenom časopisu Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Izvor: EurekAlert

Vezane vijesti