Xiaomi preuzeo vodeće mjesto na tržištu smartphonea u Hrvatskoj, a u Europi su prestigli Apple

Kineska kompanija ostvarila je odlične rezultate na europskom tržištu, a pogotovo u Lijepoj Našoj gdje je, prema Canalysu, postala vodeći mobilni brend.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Xiaomi nastavlja s ostvarivanjem impresivnih rezultata na tržištu pametnih telefona. Kineska je kompanija iskoristila i situaciju u kojoj se našao Huawei nakon Trumpovih zabrana te zauzela treće mjesto na globalnom tržištu smartphonea, uz konstantan rast. Prvo mjesto ponovno je preuzeo Samsung, dok je Apple, nakon kratkotrajnog preuzimanja vodeće pozicije u ranijem kvartalu, u prva tri mjeseca ove godine zauzeo drugo mjesto.

Slika nije dostupna Veliki porast prodaje pametnih telefona u prvom kvartalu, a zabilježena je i promjena na vrhu

No razlika između Applea na drugom mjesto i Xiaomija na trećem mjestu sve je manja i ne bi se trebali iznenaditi ako bi tijekom sljedećih kvartala došlo do promjene na tržištu te da kineska tvrtka prestigne Apple i zauzme drugi najveći udio na globalnom tržištu. Prema podacima analitičke kuće Canalys, na europskom tržištu već je došlo do te promjene te je u prva tri mjeseca ove godine Xiaomi prestigao Apple isporučivši više pametnih telefona od Applea.

I u Europi prvo mjesto drži Samsung s udjelom od 35 posto i rastom od 21 posto u odnosu na isti kvartal godinu, dok je uz rast od čak 85 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. na drugo mjesto skočio Xiaomi. Kineska kompanija sada zauzima 23 posto europskog tržišta, dok udio Applea (uz porast od 22 posto) iznosi 19 posto. Posljednja dva mjesta top 5 ljestvice drže Oppo s 4 posto te Huawei koji drži 3 posto tržišta.

Slika nije dostupna Xiaomi predstavio svoj fleksibilni telefon: Najveći i najlakši na tržištu, s "tekućom lećom" za novu eru fotografije

Posebno je zanimljiva objava iz Xiaomija vezana uz hrvatsko tržište za prva tri mjeseca ove godine. Naime, iz te su kompanije, pozivajući se na informacije Canalysa, objavili kako su u prva tri mjeseca ove godine zauzeli prvo mjesto u Hrvatskoj zauzevši 40 posto tržišta, uz rast od 65 posto. Drugo mjesto pripalo je Samsungu s 36 posto, Apple drži 6 posto hrvatskog tržišta, a zanimljivo je da je četvrto mjesto pripalo kompanija HMD Global, odnosno Nokiji.

Izvor: Android Authority

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti