Veliki porast prodaje pametnih telefona u prvom kvartalu, a zabilježena je i promjena na vrhu

Iako je zabilježen porast prodaje na tržištu pametnih telefona, pred ovim su tržištem novi i veliki izazovi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2021. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Analitička kompanija Canalys objavila je podatke o tržištu pametnih telefona za prvi kvartal ove godine koji pokazuju da se situacija polako stabilizira. Potražnja za telefonima, koja je bila u velikom padu prošle godine zbog pandemije koronavirusa, ponovno raste. Tijekom posljednjeg kvartala prošle godine veliki dobitnik na ovom tržištu bio je Apple koji je na krilima potražnje za iPhoneom 12 isporučio najviše telefona, ostavivši do tada vodeći Samsung na drugom mjestu.

Samsung Galaxy S21 5G - 4 Novi Samsungovi top modeli telefona imat će Olympusove kamere?

Tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala situacija se ponovno vratila na staro te je, pokazuju podaci Canalysa, Samsung vodeća tvrtka na globalnom tržištu pametnih telefona. Tijekom prva tri mjeseca ove godine isporučeno je skoro 350 milijuna pametnih telefona, što je povećanje od 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naravno, tijekom prvog kvartala 2020. koronavirus se raširio diljem svijeta, mnoge su zemlje utonule u lockdown i vladala je velika nesigurnost, zbog čega su mnogi odustali od kupovine telefona.

Samsung je tijekom ovog razdoblja isporučio 76,5 milijuna pametnih telefona, čime su zauzeli 22 posto tržišta, pri čemu je njihov profit porastao za čak 66 posto. Iako je Apple pao na drugo mjesto, kako su pokazali ovotjedni poslovni rezultati, u kompaniji imaju puno razloga za zadovoljstvo. Isporučili su 52,4 milijuna telefona zauzevši 15 posto tržišta, pri čemu su skoro pa udvostručili prihode na kineskom tržište koji su dosegli 17,7 milijardi dolara.

Sljedeća tri mjesta na popisu pet najpopularnijih globalnih mobilnih proizvođača pripadaju kineskim kompanijama. Među njima, zbog dobro poznatih problema, nema Huaweija, a njegovo je mjesto zauzeo Xiaomi. Ta je kompanija ostvarila rekordan broj isporuka pametnih telefona za jedan kvartal - 49 milijuna zauzevši jedanaest posto tržišta uz rast od čak 62 posto u odnosu na prvi kvartal 2020.

Na četvrtom mjestu smjestio se Oppo, koji je također zabilježio 60-postotni rast, uz isporuku od 37,6 milijuna pametnih telefona u prva tri mjeseca ove godine. Vivo se s 36 milijuna isporučenih telefona smjestio na petom mjestu, uz također veliki rast (48 posto).

Slika nije dostupna Najpoznatiji Appleov analitičar objavio podatke o modelima iPhonea koje će predstaviti sljedeće godine

Ipak, nisu sve vijesti iz Canalysa pozitivne za mobilnu industriju. Naime, pred proizvođačima telefona jedan je veliki izazov koji bi trebao utjecati na isporuke mobilnih uređaja tijekom sljedećih kvartala, a to je nedostatak čipova. S istim se problemom suočava i automobilska i brojne druge industrije, a stručnjaci ne vjeruju kako će se situacija stabilizirati prije 2022. ili čak 2023. godine. Prema regionalnom menadžeru Canalysa Benu Stantonu, ono što možemo očekivati jest promjena strategije mobilnih kompanija koje bi, mogle smanjiti isporuke prema Indiji (zbog koronakrize) i fokusirati se prema drugim tržištima koja se oporavljaju i u kojima bi potražnja mogla biti veća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti