Zanimljiva studija i prijedlog: Želimo li što ranije otkriti zarazu koronavirusom, trebamo testirati njuh, a ne temperaturu tijela

Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak njuha.

Hina | 05.11.2020. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogo nas je tijekom epidemije koronavirusa naišlo na kontrolne točke na poslu ili u zdravstvenim ustanovama koje nismo mogli proći bez mjerenja temperature i odgovora na pitanja jesmo li negdje putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Iako nisu beskorisni, ti su postupci manjkavi jer se kod većine ne pojavi vrućica ili ona nije prvi simptom, a mnogi ne znaju jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Nancy Rawson, biologinja i potpredsjednica Monell Chemical Senses Centera, smatra da bi bilo bolje mjeriti sposobnost osjeta njuha kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus.

Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak njuha. Od toga je 44 posto ispitanika bilo svjesno gubitka njuha i bez testiranja.

Gubitak osjeta mirisa uz upalu grla također je jedan od najranijih simptoma, što ga čini korisnijim alatom od kasnijih simptoma u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze, kaže Rawson.

To je jedan od najranijih simptoma i svakako je prije povišene temperature, kaže ona. Gubitak osjeta mirisa sam za sebe bolje predviđa dijagnozu od povišene temperature. Gubitak okusa također se može dogoditi, no manje je čest i često povezan s gubitkom njuha.

Rawson kaže da interes koji izaziva gubitak njuha prelazi okvire dijagnostičkih potreba. U pandemiji bi bez osjeta mirisa moglo ostati i do 750.000 Amerikanaca i to ima velik utjecaj na njihovu sigurnost i kvalitetu života.

Sama kaže da mjesec dana svaku večer testira vlastiti njuh i sudjeluje u studiji novog sustava probira koja bi mogla dovesti do veće kliničke studije.

Test se sastoji od tri trake, od kojih dvije nemaju nikakav miris, a treća sadrži poznate mirise kave, čokolade, kokica i plina.

Ispitanici moraju odrediti koja traka sadrži mirise, o kojim se mirisima radi i kojeg su intenziteta.

Rawson kaže kako može zamisliti da veći poslodavci uvedu test njuha i da bi cijena jednog testa mogla biti dolar, a ljude koje taj test izdvoji kao suspektne potom bi se uputilo na skuplje testiranje na koronavirus.

Za one koji žele u vlastitoj kući testirati njuh Rawson kaže da su im na raspolaganju brojni proizvodi poput kave, parfema, bosiljka, ružmarina, paste za zube s mirisom mentola, ruža.

Njuh može biti oštećen kod osoba s Parkinsonovom ili Alzheimerovom bolesti pa bi takvi testovi mogli potaknuti liječnike da ispitaju i mogućnost postojanja tih neurodegenerativnih bolesti.

Gubitak njuha pojavljuje se i kod gripe, no ne tako često kao kod COVID-19 i oko 60 posto oboljelih od gripe vrati osjet mirisa. Rawson očekuje sličnu razinu oporavka i kod oboljelih od koronavirusa.

Rawson dodaje da gubitak njuha smanjuje zadovoljstvo jedenja i da može voditi u pothranjenost. Isto tako zbog gubitka njuha ljudi ne mogu prepoznati pokvarenu hranu ili curenje plina.

Iznenađujuće je što su ljudi koji su izgubili njuh često govorili da imaju osjećaj manje povezanosti s drugima.

Čini se da postoji kemijska komunikacija među ljudima koja je ispod praga svjesnosti, kaže Rawson i dodaje da su mirisi važni jer često bude sjećanja.

Rawson kaže kako za sada nema načina liječenja gubitka njuha.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti