Zuckerberg predstavio umjetnu inteligenciju koja bi trebala stvarati metaverse: Ključ koji otvara vrata napretku

Stvara se i jedinstveni sustav umjetne inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevoditelju govora.

Hina | 24.02.2022. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tvrtka "Meta", vlasnica Facebooka, razvija umjetnu inteligenciju s ciljem izgradnje virtualnih svjetova putem govora i prijevoda između jezika, objavio je u srijedu njezin izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Zuckerberg je uvjeren da će' metaverzum', futuristička ideja virtualnih svjetova u kojima korisnici mogu raditi, družiti se ili se igrati, biti nasljednik mobilnog interneta.

Slika nije dostupna Meta uvodi 3D avatare u Instagram Storyje, avatari na Facebooku i Messengeru doživjeli nadogradnje

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtualna stvarnost, Zuckerberg kaže da je mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

A ključ koji nam otvara vrata napretku umjetna je inteligencija, rekao je Zuckerberg na događaju "Inside the Lab" koji je organizira njegova kompanija.

"Meta", rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove dijelove.

Ilustrirao je to konceptom umjetne inteligencije "Builder Bot" koji korisnicima omogućuje da opišu što žele da se umjetnom inteligencijom stvori. Ilustrirao je to prikazom avatara na otoku koji je govorom naredio umjetnoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i dekicu za piknik.

Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo kreirati nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima, rekao je Zuckerberg.

On je također rekao da "Meta" radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u 'prvom licu', zajedno s konzorcijem 13 sveučilišta i laboratorija.

Slika nije dostupna Meta stvara superračunalo koje bi trebalo biti najbrže na svijetu: Razvijat će još napredniju umjetnu inteligenciju i metaverse

Stvara se i jedinstveni sustav umjetne inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevoditelju govora.

"Meta" je nedavno objavila da je njezin istraživački tim razvio novo superračunalo umjetne inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2002., biti najbrži na svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti