Nizozemska organizacija za zaštitu djece Terre des Hommes već dugo vremena upozorava na jedan vrlo opasan oblik iskorištavanja djece kojeg su nazvali 'webcam dječji seksualni turizam'. Samo u Filipinima deseci tisuća djece ispred web kamera moraju ispunjavati želje pedofila, a ova organizacija pokušava razotkriti pedofile te njihove podatke prosljeđuju policiji. Kako bi uhvatili i identificirali pedofile, oni su tijekom nekoliko mjeseci krajem prošle godine koristili 10-godišnju Filipinku Sweetie kao mamac – pedofili iz cijelog svijeta kontaktirali su Sweetie te joj plaćali kako bi se ona prepustila seksualnim radnjama pred kamerama.

No, ono što pedofili nisu znali je da Sweetie u biti – ne postoji, odnosno ona je računalni model koji izgleda i ponaša se kao prava djevojčica. Dok pedofili s njom pričaju (pri čemu nemaju pojma da, umjesto s djevojčicom iz Filipina, komuniciraju s računalnim modelom s kojim se upravlja iz Amsterdama), ekipa iz Terre des Hommesa pokušava locirati pedofile i o njima skupiti što više informacija. Krajem prošle godine tako su identificirali više od tisuću pedofila iz čak 65 zemalja – na ovom popisu nalaze se i dvije osobe iz Hrvatske, a kako prenose na BBC-u, nedavno je zbog komunikacije s ovim virtualnim modelom prva osoba osuđena na zatvorsku kaznu.

Riječ je o Australcu i prijašnjem registriranom seksualnom prijestupniku koji je Sweetie nudio novac za određene seksualne radnje ispred web kamere – on je na sudu u Brisbaneu priznao da joj je slao svoje gole fotografije, a priznao je i posjedovanje fotografija seksualnog zlostavljanja djece na svom računalu, zbog čega je osuđen na dvije godine zatvora. S obzirom da je već neko vrijeme proveo u zatvoru, ostatak kazne bit će na slobodi pod nadzorom te će morati pohađati program za seksualne prijestupnike.

Inače, u obrazloženju svoje odluke, sutkinja na sudu u Brisbaneu rekla je da nema veze što je on komunicirao s računalnim modelom, a ne pravom djevojčicom – dovoljno je samo to što je on mislio da je to stvarna osoba. 

Screenshot: YouTube