Kinezi osmislili novo i jeftino rješenje za rashlađivnje računala, podižući im performanse za trećinu

Revolucionarno novo rješenje za hlađenje računala obećava povećanje performansi za 33 posto, dok istovremeno nudi 10 puta veću učinkovitost hlađenja.

Branimir Vorša | 01.11.2023. / 13:07

Računalni procesor
Računalni procesor (Foto: Getty Images)

Revolucionarno rješenje za hlađenje temeljeno na soli litij bromida moglo bi revolucionirati performanse računala, nudeći značajno poboljšanje procesorske snage od 33 posto, uz povećanje učinkovitosti hlađenja za faktor 10, u usporedbi s konvencionalnim metodama pasivnog hlađenja.

Znanstvenici na Gradskom sveučilištu u Hong Kongu, predvođeni Wei Wuom, osmislili su jedinstveni sustav za raspršivanje topline koju generiraju središnje procesorske jedinice računala. Njihovo rješenje koristi isparavanje vode iz otopine litijeva bromida, soli poznate po sposobnostima upijanja vode. Istraživanjee vezano za novi sustav hlađenja računala objavljeno je u časopisu Device.

Kako novi rashladni sustav radi?

Njihov genijalni sustav hlađenja uključuje kapsuliranje otopine litijeva bromida u poroznu membranu dizajniranu isključivo za prolazak vodene pare. Ta membrana je zatim zatvorena unutar zaštitne šuplje ploče kako bi se osiguralo da slana otopina ne prodre u osjetljive elektroničke komponente računala. Osim toga, ugrađen je metalni hladnjak koji olakšava učinkovit prijenos topline s elektroničkih komponenti.

Rezultat tog inovativnog procesa hlađenja jest da računalni procesori mogu crpiti više energije tijekom intenzivnih zadataka, bez opasnosti od pregrijavanja. Kada je računalo u stanju mirovanja i ne stvara prekomjernu toplinu, pasivni rashladni sustav može obnoviti vodu iz zraka, učinkovito se resetirajući.

Uređaj može spontano i brzo povratiti svoj kapacitet hlađenja upijanjem vodene pare iz zraka tijekom radnog vremena, baš poput sisavca koji se rehidrira i priprema se ponovno znojiti, pojašnjava Wu.

Rezultati su - izvanredni

Testiranje tog pasivnog sustava hlađenja dalo je izvanredne rezultate, s standardnim računalnim procesorom koji je održavao temperaturu ispod 64 stupnja Celzija otprilike 400 minuta. To predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na konvencionalne pasivne sustave hlađenja. Na primjer, alternativna metoda koristi metal-organski okvir na bazi kroma koji može zadržati znatnu količinu vlage. Međutim, metal-organski okviri su skupi i pružaju samo 42 minute hlađenja. Nasuprot tome, rješenje na bazi soli pruža hlađenje uz isplativost koja je 1000 puta bolja od pristupa s metal-organskim okvirima.

Uvođenje hlađenja na bazi soli omogućilo je procesoru računala da poveća svoju prosječnu ulaznu snagu, posljedično povećavajući performanse računala za impresivnih 33 posto tijekom testiranja.

Novi inovativni pasivni sustav hlađenja ima dalekosežne primjene, od osobnih računalnih uređaja do računalnih poslužitelja u podatkovnim centrima s intenzivnom toplinom. Nadalje, ima potencijal koristiti se za hlađenje baterija, solarne ćelije i sustave hlađenja zgrada. Wei Wu predviđa širok raspon primjena za to revolucionarno rashladno rješenje, koje obećava transformaciju učinkovitosti i performansi različitih tehnoloških aplikacija.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti