Japanski proizvođač rižinog vina okušat će se u proizvodnji prvog svemirskog sakea na svijetu, i to samo jednu bocu, a 100 milijuna jena (613.000 eura) prihoda od prodaje donirat će domaćim tvrtkama za razvoj svemirske tehnologije, prenijeli su japanski mediji.
Tvrtka Asahi Shuzo u prefekturi Yamaguchi nedavno je priopćila da planira fermentirati rižu i druge sirovine koje se koriste u proizvodnji sakea na Međunarodnoj svemirskoj postaji.
Cilj im je poslati sastojke u orbitu krajem 2025. godine.
Ideja je stvoriti sake na pretpostavci da će biti potražnje za alkoholom ako ljudi počnu živjeti na Mjesecu već u 2040-ima, objašnjavaju.
Tvrtka Mitsubishi Heavy Industries 2022. godine obratila se pivovari, poznatoj po brendu sakea "Dassai", u vezi s proizvodnjom sakea u svemiru.
Sada rade na proizvodnji aparata za pripremu pića kako bi ga poslali u Kibo, japanski modul za eksperimente stvoren posebno za Međunarodnu svemirsku postaju.
U Kibu će se rekreairati gravitacija Mjesečeve površine, otprilike jedne šestine Zemljine gravitacije, a pivovara će pratiti proces fermentacije sa Zemlje.
Otprilike 520 grama nerafiniranog sakea fermentiranog u svemiru bit će vraćeno na Zemlju, a onda će biti rafinirano i pretočeno u bocu od 100 mililitara kao "Dassai Moon Uchujozo", u prijevodu "Dassai Moon svemirski napitak", najavljuju iz te pivovare na zapadu Japana.