Cijene električnih automobila trebale bi uskoro znatno pasti, evo i razloga zašto

Cijene električnih vozila na baterije već su dramatično pale i očekuje se da će između 2025. i 2027. dostići paritet s benzinskim ili dizelskim automobilima te postati i jeftinija vrlo brzo nakon toga.

Branimir Vorša | 21.02.2022. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na prošlogodišnjem klimatskom summitu COP26 održanom u Glasgowu u studenom mnogi analitičari predvidjeli su da će cijena električnih vozila (EV) pasti u sljedećih nekoliko godina. Hoće li stoga ta vozila uskoro biti puno jeftinija? Ukratko, da, a evo i zašto.

Cijene električnih vozila na baterije već su dramatično pale i očekuje se da će između 2025. i 2027. dostići paritet s benzinskim ili dizelskim automobilima te postati i jeftinija vrlo brzo nakon toga.

Električni automobil - Ilistracija - 2 Promjena kod vlasnika električnih automobila izazvala nezadovoljstvo: Dnevnik Nove TV istražuje isplati li ih se voziti

Prosječni bi vozač trebao uštedjeti oko 6100 kuna godišnje na troškovima goriva prelaskom na električno vozilo, ističe New Automotive, istraživačka skupina koja ima za cilj ubrzati prijelaz na električna vozila.

Pad cijena djelomično je posljedica napretka u baterijama (nastavit će i još više padati), kao i zbog proizvođača automobila koji proizvode sve više automobila za masovno tržište.

Međunarodni sporazumi o klimatskim promjenama znače da automobilske tvrtke razumiju da je u tijeku globalni prijelaz na čist transport. Oni se utrkuju u povećanju broja električnih modela koje prodaju kako bi osigurali udio na sutrašnjem tržištu automobila, rekao je Ben Nelmes iz New Automotiva.

Sada kad automobilska industrija dizajnira električna vozila od nule, umjesto da prilagođava postojeće strukture dizajna poznate kao "platforme", poboljšavaju se i performanse i cijena.

Planovi svjetskih vlada za postavljanje ciljeva za proizvođače da prodaju više električnih vozila trebali bi pomoći u daljnjem padu cijena. Zasad automobilska industrija poziva na povećane poticaje za kupce sve dok cijene EV-a ne budu jednake cijenama automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Rabljena električna vozila uskoro dolaze na tržište

U 2019. godini mnoge su električne automobile kupile komercijalne flote, bilo da je riječ o taksi-službama ili tvrtkama za iznajmljivanje automobila ili onima sa službenim automobilima, a sve kao posljedica poreznih olakšica za električna vozila.

Slika nije dostupna Je li ovo scenarij budućnosti i zamjena za benzinske stanice?

Te tvrtke imaju tendenciju rasprodaje tih vozila nakon dvije do tri godine, pa će ona uskoro ući i na tržište polovnih električnih vozila.

Ima li dovoljno punionica?

Kao što je razvidno, ne žive svi u kućama s vlastitim prilazima i garažom, pa je "od vitalnog značaja da lokalne vlasti igraju aktivnu ulogu u osiguravanju postavljanja punjača u stambenim područjima gdje kuće nemaju prilazne puteve kako bi se omogućio jednak pristup prednostima posjedovanja električnih vozila", ističe Nelmes.

Punjenje na dugim putovanjima, međutim, još uvijek može predstavljati izazov. Automobilska industrija poziva na državno ulaganje u infrastrukturu, dok je Shell u Velikoj Britaniji, primjerice, obećao instalirati 50.000 punjača do 2050. godine.

Domet automobila povećan je na oko 450 kilometara za najnovije modele, a nove aplikacije mogu vam reći gdje su punionice, koliko koštaju i koristi li se njima netko.

Slika nije dostupna Udio električnih automobila na europskom tržištu već bi za 3 godine mogao doseći 50 posto

Što je s rijetkim mineralima koji su potrebni za proizvodnju električnih vozila?

Baterije zahtijevaju minerale kao što su litij i kobalt.

Postoje dovoljne količine svih sirovina potrebnih za brzu ekspanziju električnih automobila s dokazanim globalnim rezervama mnogo više od kumulativne buduće potražnje, ističe Greg Archer iz britanske nevladine organizacije Transport and Environment.

Većina svjetskog litija ne dolazi iz rudarstva, već se proizvodi iz slane vode pomoću elektrolize. Kobalt, s druge strane, pati od mnogih istih ekoloških i društvenih problema kao i ekstrakcija fosilnih goriva koju učinkovito zamjenjuje.

Mogu li se baterije električnih vozila reciklirati?

Baterije se mogu reciklirati, čime se osigurava da se metali ponovno koriste, za razliku od nafte, koja se spaljuje u motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Iako električni automobili nisu ekološki benigni, njihov utjecaj na okoliš znatno je manji nego kod automobila s unutarnjim sagorijevanjem koje zamjenjuju, kaže Archer. Dodaje i da bi uvođenje ciljeva za proizvođače baterija da koriste više recikliranih materijala smanjilo njihov ukupni utjecaj na okoliš.

Slika nije dostupna Elektrifikacija u EU: Dok prodaja električnih vozila bilježi veliki rast, prodaja benzinaca i dizelaša pada

Mike Hawes, izvršni direktor Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT) iz Velike Britanije, naglašava da su proizvođači zakonski obvezni vratiti pogonske baterije, prvenstveno za recikliranje, koje mogu osigurati opskrbu sirovinom.

Hoće li energetska kriza poskupiti punjenje električnih vozila?

Iako je plinska kriza utjecala na cijene električne energije, ljudi će i dalje smanjiti svoje troškove goriva prelaskom na električna vozila jer je struja puno jeftinija od benzina, pojašnjava Nelmes.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti